Приватне акцiонерне товариство Кременчуцька виробничо-торговельна фiрма "Кремтекс"

Код за ЄДРПОУ: 00309699
Телефон: (05366) 74-26-70
e-mail: kremteks@ukr.net
Юридична адреса: 39600, Полтавська обл.,м.Кременчук, вул. 29 вересня 11/19
 
Дата розміщення: 28.04.2017

Річний звіт за 2016 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Примітки до фінансової звітності
ПАТ Кременчуцька виробничо-торгівельна фірма "Кремтекс"
за рік, що закінчився 31 грудня 2016 року

Загальна інформація
Публічне акціонерне товариство Кременчуцька виробничо-торгівельна фірма "Кремтекс" створене на добровільних засадах за рішенням засновників та діє відповідно до Цивільного та Господарського кодексів України, Закону України "Про акціонерні товариства", а також у відповідності до Статуту Товариства. Товариство було зареєстровано 25.06.1996 р. як акціонерне товариство із найменуванням Закрите акціонерне товариство Кременчуцька виробничо-торгівельна фірма "Кремтекс". Загальними зборами акціонерів 24 березня 2011 року прийнято рішення щодо зміни найменування Закритого акціонерного товариства Кременчуцька виробничо-торгівельна фірма "Кремтекс" на Публічне акціонерне товариство Кременчуцька виробничо-торгівельна фірма "Кремтекс" та затверджено Статут Публічного акціонерного товариства Кременчуцька виробничо-торгівельна фірма "Кремтекс".
Товариство безпосередньо здійснює такі основні види фінансово-господарської діяльності:
14.13 Виробництво іншого верхнього одягу
46.90 Неспеціалізована оптова торгівля
47.11 Роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами
47.71 Роздрібна торгівля одягом у спеціалізованих
49.41 Вантажний автомобільний транспорт
56.29 Постачання інших готових страв
Юридична адреса товариства: 39600, Полтавська обл., м.Кременчук, вул. 29 Вересня, буд. 11/19

1. ОСНОВИ ПІДГОТОВКИ, ЗАТВЕРДЖЕННЯ І ПОДАННЯ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ
1.1 Концептуальна основа фінансової звітності
Концептуальною основою фінансової звітності ПАТ Кременчуцька виробничо-торгівельна фірма "Кремтекс" за рік, що закінчився 31 грудня 2016 року, є Міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ) в редакції затвердженої Радою з Міжнародних стандартів фінансової звітності (Рада з МСФЗ), та застосовані всі інтерпретації Комітету з інтерпретацій міжнародної фінансової звітності (IFRIC) обов'язкові для 2016-го фінансового року.
Дана фінансова звітність була підготовлена виходячи з припущення безперервності діяльності, відповідно до якого реалізація активів і погашення зобов'язань відбувається в ході звичайної діяльності. Фінансова звітність не включає коригування, які необхідно було б провести в тому випадку, якщо б ПАТ Кременчуцька виробничо-торгівельна фірма "Кремтекс" не могло продовжити подальше здійснення фінансово-господарської діяльності у відповідності з принципом безперервності діяльності.
Валюта подання звітності відповідає функціональній валюті, складена у тисячах гривень, округлених до цілого, якщо не зазначено інше.
1.2 Ідентифікація фінансової звітності
Фінансова звітність ПАТ Кременчуцька виробничо-торгівельна фірма "Кремтекс" є фінансовою звітністю загального призначення, яка має на меті задовольнити потреби користувачів, які не можуть вимагати складати звітність згідно з їхніми інформаційними потребами. Метою фінансової звітності є надання інформації про фінансовий стан, фінансові результати діяльності та грошові потоки ПАТ Кременчуцька виробничо-торгівельна фірма "Кремтекс", яка є корисною для широкого кола користувачів при прийнятті ними економічних рішень.

1.3 Рішення про оприлюднення фінансової звітності
Випуск фінансової звітності ПАТ Кременчуцька виробничо-торгівельна фірма "Кремтекс" за рік, що закінчився 31 грудня 2016 р., був затверджений рішенням загальних зборів від "27" квітня 2017 р. (протокол загальних зборів від 27.04.2017р.)
Будь - які особи не мають права вносити зміни в дану фінансову звітність після її випуску.

2. СУТТЄВІ ПОЛОЖЕННЯ ОБЛІКОВОЇ ПОЛІТИКИ ПАТ КРЕМЕНЧУЦЬКА ВИРОБНИЧО-ТОРГІВЕЛЬНА ФІРМА "КРЕМТЕКС"

2.1 Загальні положення.

Прийнята облікова політика Товариства застосовується послідовно для аналогічних операцій, інших подій та умов, якщо тільки конкретний МСФЗ спеціально не вимагатиме або не дозволятиме розподіл статей за категоріями, для яких можуть підходити різні облікові політики.
Зміни і доповнення до облікової політики Товариства можуть бути внесені виключно за наявності обставин, які регламентуються пунктом 14 IAS 8 "Облікова політика, зміни в облікових оцінках та помилки".

2.2 Представлення та склад фінансової звітності

Відповідно до підпункту 8.1.1 пункту 8 Статуту Товариства річна фінансова звітність (річний звіт) товариства затверджується Загальними зборами товариства:
Річні Загальні збори Товариства проводяться не пізніше 30 квітня наступного за звітним роком.
До порядку денного річних Загальних зборів обов'язково включається питання щодо затвердження річного звіту Товариства.
Звітний період збігається з календарним роком, починається 1 січня і закінчується 31 грудня.
Операційний цикл Товариства становить дванадцять місяців.
У якості функціональної валюти і валюти подання фінансової звітності Товариство визначає українську гривню в тисячах, округлену до цілого.
Представлення активів і зобов'язань у Звіті про фінансовий стан здійснюється з використанням класифікації на короткострокові та довгострокові, а в межах кожної групи - за зростанням ліквідності.
Для оцінки довгострокових активів і зобов'язань, що підлягають дисконтуванню, використовується ефективна ставка відсотка, а за неможливості її визначення в якості ставки дисконтування використовується облікова ставка Національного банку України.
Проміжний період являє собою звітний фінансовий період - 3 місяці (квартал), що починаються 1 січня звітного року і закінчуються 31 березня, 30 червня, 30 вересня, 31 грудня відповідно.
Проміжний фінансовий звіт означає фінансовий звіт, що містить комплект повної фінансової звітності (відповідно до IAS 34 "Проміжна фінансова звітність") за проміжний період.

2.3 Суттєвість

Прийняття рішення про суттєвість обліково-звітної інформації здійснюється у відповідності до вимог пунктів 7, 29-31 IAS 1 "Подання фінансової звітності", пункту 41-49 IAS 8 "Облікова політика, зміни в облікових оцінках та помилки", пункту 15 IAS 34 "Проміжна фінансова звітність".
З метою дотримання вимог пунктів 41-49 IAS 8 "Облікова політика, зміни в облікових оцінках та помилки" суттєвою визнається помилка, вартісне значення якої складає 0,5 та більше відсотків від валюти балансу або за своїм характером може ввести в оману користувачів фінансової звітності.

2.4 Облікова політика щодо статей фінансової звітності

2.4.1 НЕМАТЕРІАЛЬНІ АКТИВИ

Визнання, оцінка, представлення та розкриття нематеріальних активів здійснюється у відповідності до вимог IAS 38 "Нематеріальні активи".
Товариство до нематеріальних активів відносить:
- програмне забезпечення;
- інші нематеріальні активи.
Нематеріальні активи, які були придбані окремо, при первісному визнанні оцінюються за первісною вартістю.
Після первісного визнання нематеріальні активи обліковуються за первісною вартістю за вирахуванням накопиченої амортизації та накопичених збитків від знецінення (у разі їх наявності).
Амортизація нематеріальних активів з обмеженим строком корисного використання розраховується лінійним методом протягом цього терміну таким чином:
- програмне забезпечення - від 3 до10 років;
- інші нематеріальні активи - від 2 до 10 років.
Витрати на амортизацію нематеріальних активів з обмеженим строком корисного використання визначаються у звіті про прибутки і збитки в тій категорії витрат, яка відповідає функції нематеріальних активів, і відносяться до адміністративних витрат.
Нарахування амортизації нематеріальних активів здійснюється на щомісячній основі.
Нематеріальні активи з невизначеним строком корисного використання не амортизуються, а тестуються на знецінення щорічно на 31 грудня або окремо, або на рівні підрозділів, що генерують грошові потоки.
Витрати на дослідження відносяться на витрати в періоді їх виникнення.

2.4.2 ОСНОВНІ ЗАСОБИ

Визнання, оцінка, представлення та розкриття основних засобів здійснюється у відповідності до вимог IAS 16 "Основні засоби".
Товариство до основних засобів відносить:
- будівлі;
- машини та обладнання;
- транспортні засоби;
- оснащення;
- інші основні засоби.
Одиницею обліку основних засобів є інвентарний об'єкт. Інвентарним об'єктом основних засобів визнається об'єкт з усіма пристосуваннями і приладдям або окремий конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій, або ж відокремлений комплекс конструктивно зчленованих предметів, що становлять єдине ціле і призначений для виконання певної роботи.
Основні засоби обліковуються за первісною вартістю за вирахуванням накопиченої амортизації та / або накопичених збитків від знецінення в разі їх наявності.
Строк корисного використання основних засобів визначається з точки зору передбачуваної корисності активу для Товариства.
Амортизація основних засобів розраховується лінійним методом протягом оціночного строку корисного використання активів таким чином:
- будівлі - 50 років;
- машини та обладнання - від 5 до 10 років;
- комп'ютерне обладнання - від 4 до 6 років;
- інструменти та прилади - від 4 до 6 років;
Нарахування амортизації основних засобів здійснюється на щомісячній основі.
При складанні фінансової звітності за МСФЗ вартість ліквідації основних засобів визнається рівною нулю.

2.4.3 ІНВЕСТИЦІЙНА НЕРУХОМІСТЬ

Інвестиційною нерухомістю вважають будівлі та споруди , які утримуються з метою отримання орендних платежів відповідно до МСБО(AIS) 40 "Інвестиційна нерухомість".
Амортизацію на об'єкти інвестиційної нерухомості нараховується за прямолінійним методом. Ліквідаційна вартість об'єктів інвестиційної нерухомості з метою нарахування амортизації приймається рівною нулю.

2.4.4 Необоротні активи, утримані для продажу, та припинена діяльність

Визнання, оцінка, представлення та розкриття необоротних активів, утримуваних для продажу, та припиненої діяльності здійснюється у відповідності до вимог IFRS 5 "Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність".
Професійне судження про визнання необоротних активів, утримуваних для продажу та припиненої діяльності, приймається керівництвом Товариства.
Основні засоби та нематеріальні активи після класифікації як утримуваних для продажу не підлягають амортизації.

2.4.5 ЗАПАСИ

Визнання, оцінка, представлення та розкриття запасів здійснюється у відповідності до вимог IAS 2 "Запаси".
Для цілей складання фінансової звітності Товариство застосовує наступну класифікацію запасів:
- виробничі запаси;
- незавершене виробництво;
- готова продукція;
- інші запаси.
Запаси оцінюються за найменшою з двох величин: вартістю придбання та чистої вартості реалізації.
Собівартість інших запасів визначається з використанням методу "перше надходження - перший відпуск" (ФІФО).

2.4.6 ЗНЕЦІНЕННЯ НЕ ФІНАНСОВИХ АКТИВІВ

Визнання, оцінка, представлення та розкриття знецінення не фінансових активів здійснюється у відповідності до вимог IAS 36 "Знецінення активів".
Термін служби визначається як передбачуваний період використання активу Товариством, за виключенням випадків, коли є можливість з достатньою мірою надійності ідентифікувати число одиниць продукції чи подібних одиниць, яку Товариство очікує отримати в результаті використання активу.
На кожну проміжну та річну звітну дату Товариство визначає, чи є ознаки можливого знецінення активу. Якщо такі ознаки мають місце або якщо потрібне проведення щорічної перевірки активу на зменшення корисності, Товариство проводить оцінку очікуваного відшкодування активу.
Збитки від знецінення триваючої діяльності (включаючи знецінення запасів) визнаються в Примітках до Звіту про прибуток або збиток та інший сукупний прибуток в складі тих категорій витрат, які відповідають функції знеціненого активу, за винятком раніше переоцінених об'єктів нерухомості, коли переоцінка була визнана у складі іншого сукупного доходу. У цьому випадку збиток від знецінення також визнається у складі іншого сукупного доходу в межах суми раніше проведеної переоцінки.

2.4.7 КОМПОНЕНТИ ГРОШОВИХ КОШТІВ ТА ЕКВІВАЛЕНТІВ ГРОШОВИХ КОШТІВ

Грошові кошти включають кошти на розрахунковому рахунку, в касі та депозити до запитання.
Еквіваленти грошових коштів являють собою високоліквідні інвестиції (у тому числі депозити на строк до трьох місяців), легко оборотні в заздалегідь відомі суми грошових коштів і піддані незначному ризику зміни їх вартості.
Довгострокові банківські кредити розглядаються як фінансова діяльність.
Короткострокові банківські кредити розглядаються як операційна діяльність.
Банківські овердрафти включаються до складу грошових коштів. Виплачені відсотки за короткостроковими кредитами класифікуються як рух грошових коштів від операційної діяльності.
Отримані відсотки за короткостроковими депозитами класифікуються як рух грошових коштів від операційної діяльності.
Виплачені дивіденди класифікуються як рух грошових коштів від фінансової діяльності.
Отримані дивіденди класифікуються як рух грошових коштів від інвестиційної діяльності.
Потоки грошових коштів, які виникають у зв'язку з податками на прибуток, класифікуються як рух грошових коштів від операційної діяльності за винятком випадків, коли існує практична можливість і вони можуть бути ідентифіковані з результатами фінансової або інвестиційної діяльності.

2.4.8 ФІНАНСОВІ ІНСТРУМЕНТИ

Визнання, оцінка, представлення та розкриття інформації щодо фінансових інструментів здійснюється у відповідності до вимог IAS 32 "Фінансові інструменти: подання інформації", IAS 39 "Фінансові інструменти: визнання та оцінка", IFRS 7 "Фінансові інструменти: розкриття інформації", IFRS 9 "Фінансові інструменти".
Товариство визнає фінансовий актив або фінансове зобов'язання у своєму Звіті про фінансовий стан тільки тоді, коли стає стороною договірних умов інструменту.
Дебіторська заборгованість у Звіті про фінансовий стан представляється на нетто-основі, тобто за вирахуванням резерву сумнівних боргів.
Величина резерв сумнівних боргів дебіторської заборгованості визначається один раз на рік методом застосування коефіцієнта сумнівності. Цей коефіцієнт розраховується шляхом класифікації дебіторської заборгованості за строками погашення і застосовується до суми поточної дебіторської заборгованості станом на 31 грудня звітного року для визначення резерву сумнівних боргів.
Списання безнадійної дебіторської заборгованості проводиться за рахунок сформованого резерву знецінення (у випадках списання безнадійної дебіторської заборгованості, по якій резерв не формується - за рахунок прибутків і збитків). При списанні товарної дебіторської заборгованості, визнаної безнадійною, витрати класифікуються як збутові. При списанні дебіторської заборгованості по розрахунках, визнаної безнадійною, витрати класифікуються як інші операційні.

2.4.9 ВИРУЧКА

Визнання, оцінка, представлення та розкриття виручки здійснюється у відповідності до вимог IAS 18 "Виручка".
Виручка від продажу готової продукції і товарів визнається, коли істотні ризики та вигоди від володіння переходять до покупця. Час переходу істотних ризиків та вигод визначається умовами Інкотермс-2010. При реалізації готової продукції та товарів на внутрішньому ринку пріоритетним є передача істотних ризиків і вигід при відвантаженні. При реалізації готової продукції та товарів на зовнішньому ринку пріоритетним є передача істотних ризиків і вигід при перетині державного кордону України.
Виручка від надання послуг з оренди визнається прямолінійним методом, виходячи зі строків оренди.
Виручка від надання послуг (за винятком послуг з оренди) визнається по стадії завершеності операції (методом відсотка виконання). Стадія завершеності операції (відсоток виконання) визначається шляхом актування.
Визнання виручки від виконання довгострокових договорів здійснюється виходячи зі стадії завершеності робіт. Стадія завершеності робіт оцінюється як відсоток понесених до звітної дати витрат в загальній розрахунковій сумі витрат за кожним договором. Якщо фінансовий результат від договору не може бути достовірно оцінений, виручка визнається тільки в межах суми понесених витрат, які можуть бути відшкодовані.
Проценти визнаються в якості фінансових доходів за методом ефективної ставки відсотка.

2.4.10 ПОДАТОК НА ПРИБУТОК

Визнання, оцінка, представлення та розкриття податку на прибуток здійснюється у відповідності до вимог IAS 12 "Податки на прибуток".
Податкові активи та зобов'язання з поточного податку на прибуток за поточний період оцінюються за сумою, передбачуваною до відшкодування від податкових органів або до сплати податковим органам.
Відстрочений податок на прибуток розраховується шляхом визначення тимчасових різниць на звітну дату між податковою базою активів та зобов'язань та їх балансовою вартістю для цілей фінансової звітності, складеної за МСФЗ.
Відстрочені податкові активи та зобов'язання оцінюються з використанням ставок податку, чинних на кінець звітного періоду.
Розрахунок зобов'язань і сплата податку на прибуток здійснюється відповідно до вимог Податкового кодексу України.

2.4.11 ВИПЛАТИ ПРАЦІВНИКАМ

Визнання, оцінка, представлення та розкриття всіх виплат працівникам, крім тих, в яких застосовується МСФЗ (IFRS) 2 "Платіж на основі акцій", здійснюється у відповідності до вимог IAS 19 "Виплати працівникам".
Виплати працівникам Товариства включають:
1) короткострокові виплати працівникам:
а) основна заробітна плата;
б) додаткова заробітна плата;
в) оплачувана щорічна відпустка (у т.ч. компенсація за невикористану відпустку);
г) стимулюючі доплати;
д) участь у прибутку та премії;
ж) компенсаційні виплати;
2) винагороди після закінчення трудової діяльності;
3) інші довгострокові виплати працівникам;
4) вихідні допомоги (при скороченні штатів).
Працівники надають Товариству послуги на основі повного робочого дня, часткової зайнятості, на постійній, разовій або тимчасовій основі.

2.4.12 ДЕРЖАВНІ ГРАНТИ І РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ДЕРЖАВНУ ДОПОМОГУ

Визнання, оцінка, представлення та розкриття інформації про державні субсидії та інформації про інші форми державної допомоги здійснюється у відповідності до вимог IAS 20 "Облік державних грантів і розкриття інформації про державну допомогу".
Товариство не є одержувачем державної допомоги, субсидій, що відносяться до активів, та умовно-безповоротних позик у розумінні IAS 20 "Облік державних грантів і розкриття інформації про державну допомогу".
Товариство є одержувачем державних субсидій, які підлягають отриманню в якості компенсації за вже понесені витрати на оплату відпусток працівникам - учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС. Такі державні субсидії визнаються шляхом вирахування субсидій з відповідних витрат при відображенні їх у звіті про прибутки і збитки того періоду, в якому вони підлягають отриманню.

2.4.13 ВПЛИВ ЗМІН ОБМІННИХ КУРСІВ ВАЛЮТ

Визнання, оцінка, представлення та розкриття інформації про операції в іноземній валюті здійснюється у відповідності до вимог IAS 21 "Вплив змін обмінних курсів валют".
При первісному визнанні операція в іноземній валюті враховується у функціональній валюті із застосуванням до суми в іноземній валюті поточного обмінного курсу іноземної валюти на функціональну станом на дату операції.
Поточний обмінний курс - обмінний курс валют Національного банку України.
Курсові різниці, що виникають на дату фінансової звітності, визнаються у складі інших доходів і витрат, або у складі іншого сукупного прибутку, якщо прибуток або збиток від статті, що викликала появу курсових різниць, визнається у складі іншого сукупного прибутку.

2.4.14 РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ПОВ'ЯЗАНІ СТОРОНИ

Визнання, оцінка, представлення та розкриття інформації про відносини та операції з пов'язаними сторонами, та залишках за такими операціями, включаючи зобов'язання, здійснюється у відповідності до вимог IAS 24 "Розкриття інформації про пов'язані сторони".
Пов'язана сторона - це фізична особа або підприємство, пов'язане з Товариством.
Коло пов'язаних сторін Товариства включає:
- членів наглядової ради;
- членів правління;
- членів ревізійної комісії.
У разі проведення операцій з пов'язаними сторонами, Товариство відображає ці операції на підставі ринкових цін. За відсутності активного ринку для таких операцій для того, щоб визначити, чи здійснювалися операції за ринковими або неринковими процентними ставками, використовуються професійні судження. Підставою для судження є ціноутворення на аналогічні види операцій з непов'язаними сторонами та аналіз ефективної процентної ставки.

2.4.15 ПРИБУТОК НА АКЦІЮ

Визнання, оцінка, представлення та розкриття інформації щодо прибутку на акцію здійснюється відповідно до вимог IAS 33 "Прибуток на акцію". У складі капіталу Товариство виключно звичайні акції. Для цілей розрахунку базового прибутку на акцію за кількість звичайних акцій приймається середньозважена кількість звичайних акцій, що перебували в обігу у звітному періоді. Акції включаються до розрахунку середньозваженої кількості акцій з моменту, коли володіння ними дозволяє отримати відшкодування (тобто з дня їх випуску).

2.4.16 РЕЗЕРВИ

Визнання, оцінка, представлення та розкриття інформації щодо резервів, умовних зобов'язань і умовних активів здійснюється відповідно до вимог IAS 37 "Резерви, умовні зобов'язання та умовні активи", IAS 18 "Виручка", IAS 19 "Виплати працівникам".
Товариство формує резерви:
- витрат на виплати працівникам (з урахуванням вимог IAS 19 "Виплати працівникам".
Товариство не визнає умовні активи і зобов'язання, а розкриває щодо них інформацію в Примітках до фінансової звітності.
Дисконтування резервів здійснюється через вплив фактора часу на вартість грошей, там, де такий вплив істотний. В якості ставки дисконтування використовується облікова ставка Національного банку України.

Прийнята облікова політика відповідає обліковій політиці, що застосовувалася в попередньому звітному році.


3. ІСТОТНІ ОБЛІКОВІ СУДЖЕННЯ, ОЦІННІ ЗНАЧЕННЯ І ДОПУЩЕННЯ

Підготовка фінансової звітності вимагає від Керівництва на кожну звітну дату винесення суджень, визначення оціночних значень і припущень, які впливають на суми виручки, витрат, активів і зобов'язань, а також на розкриття інформації про непередбачені зобов'язання. Проте невизначеність у відношенні цих припущень і оціночних значень може привести до результатів, які можуть вимагати в майбутньому істотних коригувань до балансової вартості активу або зобов'язання, стосовно яких здійснюються подібні припущення та оцінки.
Основні припущення про майбутнє та інші основні джерела невизначеності в оцінках на звітну дату, які можуть послужити причиною суттєвих коригувань балансової вартості активів та зобов'язань протягом наступного фінансового року, розглядаються нижче. Допущення та оціночні значення ПАТ Кременчуцька виробничо-торгівельна фірма "Кремтекс" засновані на вихідних даних, якими воно володіло у своєму розпорядженні на момент підготовки цієї фінансової звітності. Однак поточні обставини і припущення щодо майбутнього можуть змінюватися внаслідок ринкових змін або непідконтрольних ПАТ Кременчуцька виробничо-торгівельна фірма "Кремтекс" обставин.
У процесі застосування облікової політики ПАТ Кременчуцька виробничо-торгівельна фірма "Кремтекс" Керівництво використовувало наступні судження, що найбільш істотно впливають на суми, визнані у фінансовій звітності.
Судження щодо операцій, подій або умов за відсутності конкретних МСФЗ
Якщо немає МСФЗ, який конкретно застосовується до операції, іншої події або умови, управлінський персонал ПАТ Кременчуцька виробничо-торгівельна фірма "Кремтекс" застосовує судження під час розробки та застосування облікової політики, щоб інформація була доречною для потреб користувачів з прийняття економічних рішень та достовірною, в тому значенні, що фінансова звітність:
- подає достовірно фінансовий стан, фінансові результати діяльності та грошові потоки суб'єкта господарювання;
- відображає економічну сутність операцій, інших подій або умов, а не лише юридичну форму;
- є нейтральною, тобто вільною від упереджень;
- є обачливою;
- є повною в усіх суттєвих аспектах.
Під час здійснення судження управлінський персонал ПАТ Кременчуцька виробничо-торгівельна фірма "Кремтекс" посилається на прийнятність наведених далі джерел та враховує їх у низхідному порядку:
а) вимоги в МСФЗ, у яких ідеться про подібні та пов'язані з ними питання;
б) визначення, критерії визнання та концепції оцінки активів, зобов'язань, доходу та витрат у Концептуальній основі.
Під час здійснення судження управлінський персонал ПАТ Кременчуцька виробничо-торгівельна фірма "Кремтекс" враховує найостанніші положення інших органів, що розробляють та затверджують стандарти, які застосовують подібну концептуальну основу для розробки стандартів, іншу професійну літературу з обліку та прийняті галузеві практики, тією мірою, якою вони не суперечать вищезазначеним джерелам.
Судження щодо відстрочених податків
Відстрочені податкові активи визнаються за всіма невикористаними податковими збитками в тій мірі, в якій є ймовірним отримання оподатковуваного прибутку, проти якого можуть бути зараховані податкові збитки. Для визначення суми відстрочених податкових активів, яку можна визнати у фінансовій звітності, на підставі вірогідних термінів отримання та величини майбутнього оподатковуваного прибутку, а також стратегії податкового планування, необхідне суттєве судження керівництва.
Судження щодо умовних активів і зобов'язань
Характер умовних активів і зобов'язань передбачає, що вони будуть реалізовані тільки при виникненні або відсутності одної або більше майбутніх подій. Оцінка таких умовних активів і зобов'язань невід'ємно пов'язана із застосуванням значної частки суб'єктивного судження і оцінок результатів майбутніх подій.
Судження щодо забезпечень
Сума, визнана як забезпечення, визначається як найкраща оцінка видатків, необхідних для погашення існуючого зобов'язання на кінець звітного періоду. Найкраща оцінка видатків, необхідних для погашення існуючого зобов'язання, визначається управлінським персоналом на основі судження як сума, яку обґрунтовано сплатило би ПАТ Кременчуцька виробничо-торгівельна фірма "Кремтекс" для погашення зобов'язання або передало би його третій стороні на кінець звітного періоду. Оцінки результатів та фінансового впливу визначаються на основі судження управлінського персоналу ПАТ Кременчуцька виробничо-торгівельна фірма "Кремтекс" та доповнюються досвідом подібних операцій. Взяті до уваги свідчення включають будь-яке додаткове свідчення, отримане внаслідок подій після звітного періоду.
Невизначеності, пов'язані із сумою, яку слід визнати як забезпечення, розглядаються різними способами залежно від обставин. У випадках, коли оцінюване забезпечення поширюється на велику кількість статей, зобов'язання оцінюється зважуванням усіх можливих результатів за пов'язаними з ними ймовірностями, тобто за очікуваною вартістю.
Судження щодо справедливої вартості фінансових інструментів
У випадках, коли справедлива вартість фінансових активів і фінансових зобов'язань, визнаних у звіті про фінансовий стан, не може бути визначена на підставі даних активних ринків, вона визначається з використанням методів оцінки, включаючи модель дисконтованих грошових потоків. В якості вихідних даних для цих моделей за можливістю використовується інформація зі схожих ринків, проте в тих випадках, коли це не представляється практично здійсненним, потрібна певна частка судження Керівництва для встановлення справедливої вартості. Зміни у припущеннях щодо цих факторів можуть вплинути на справедливу вартість фінансових інструментів, відображену у фінансовій звітності.
Судження щодо основних засобів
Об'єкти основних засобів відображаються за первісною вартістю за вирахуванням накопиченої амортизації.
Оцінка терміну корисного використання об'єктів основних засобів є предметом судження керівництва, заснованого на досвіді експлуатації подібних об'єктів основних засобів. При визначенні корисного строку експлуатації активу Керівництво виходить з очікуваної корисності активу для ПАТ Кременчуцька виробничо-торгівельна фірма "Кремтекс" та враховує наступні чинники: очікуване використання активу, спосіб застосування об'єкта, темпи його технічного застаріння, фізичний знос та умови експлуатації, очікуваний моральний знос, залежний від операційних чинників, таких як кількість змін, протягом яких має використовуватися актив, програма ремонту та технічного обслуговування підприємства, а також нагляд за активом та його обслуговування тоді, коли актив не використовують, технічний або комерційний знос, який виникає через зміни та вдосконалення виробництва або від зміни ринкового попиту на вироблені активом продукти чи послуги, правові або подібні обмеження використання активу, такі як закінчення строку пов'язаної з ним оренди. Зміни в зазначених передумовах можуть вплинути на коефіцієнти амортизації в майбутньому.
Оцінки ліквідаційної вартості і амортизованої вартості впливають на облікову вартість і амортизацію основних засобів. Фактичні результати можуть відрізнятися від цих оцінок.
Судження щодо податків
Українське податкове законодавство допускає різні тлумачення та схильне до частих змін. Поточні активи та зобов'язання з податків відображені у фінансовій звітності виходячи з погоджених у встановленому законодавством порядку зобов'язань на 31.12.2012 р. У разі проведення податкових перевірок у майбутніх періодах сума поточних активів і зобов'язань може змінитися.
Судження щодо дебіторської заборгованості
Керівництво оцінює вірогідність погашення дебіторської заборгованості з основної діяльності та іншої дебіторської заборгованості на підставі аналізу платоспроможності окремих дебіторів. При проведенні такого аналізу до уваги беруться наступні фактори: аналіз дебіторської заборгованості по основній діяльності та іншої дебіторської заборгованості за термінами, їх зіставлення з термінами кредитування клієнтів, фінансове становище клієнтів і погашення ними заборгованості в минулому.
Судження щодо запасів
Керівництво оцінює критерії визнання запасів на підставі аналізу мети їх утримання, знаходження їх у процесі виробництва або продажу, призначення для споживання у виробничому процесі або при наданні послуг. При проведенні такого аналізу до уваги беруться наступні фактори: дата надходження запасів, орієнтовний термін використання, оборотність. У разі встановлення невідповідності критеріям визнання приймається рішення про створення резерву знецінення запасів.

Судження щодо застосування МСБО №29 Фінансова звітність в умовах гіперінфляції
Враховуючи офіційні дані Державної служби статистики України, кумулятивний рівень інфляції за трирічний період, включаючи 2014, 2015 і 2016 роки, склав 101,18 %. Це створило передумови для виникнення питання необхідності проведення перерахунку фінансової звітності згідно МСБО 29 за 2016 рік.

Керівництво при підготовці фінансової звітності вирішило врахувати додаткові характеристики, а саме, що важливим фактором є динаміка змін рівня інфляції. Так, рівень інфляції в 2015 році склав 43,3 %, а в 2016 році - 12,4 %. Така динаміка є аргументом для судження щодо невикористання норм МСБО 29 на тій підставі, що економіка України з 2016 року почала виходити зі стану глибоких інфляційних процесів. Прогноз НБУ щодо інфляції на 2017 рік становить 9,1 %, а на 2018 рік - 6 %. НБУ понизити дисконтну ставку 6 раз протягом року - з 22 до 14 % річних. Як наслідок, в 2016 році спостерігалося зниження процентних ставок по депозитах. Крім цього, індекс заробітної плати в 2016 році в лютому, червні, липні й серпні становив менше 100 %. Також не можна стверджувати, що продаж і придбання на умовах відстрочення платежу здійснюється за цінами, що компенсують очікувану втрату купівельної здатності протягом періоду відстрочення платежу, тим більше, якщо цей строк короткий.
Проаналізувавши інші критерії, Керівництво прийняло судження, що по показниках, наведених в підпунктах "в" і "г" параграфа 3 МСБО 29, економічний стан в Україні не відповідає ситуації, що характеризується гіперінфляцією, підстави для корегування підприємством фінансової звітності за 2016 рік згідно МСБО 29 відсутні.


4. НОВІ СТАНДАРТИ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ФІНАНСОВУ ЗВІТНІСТЬ


При складанні фінансової звітності товариство застосовувало всі нові і змінені стандарти й інтерпретації, затверджені РМСБО та КМТФЗ, які належать до його операцій і які набули чинності на 31 грудня 2015 року та застосування яких стало обов'язковим з 1 січня 2016 року або в більш пізніх періодах. Товариство не використало дострокове застосування цих стандартів і тлумачень.
Було взято до уваги, при складанні звітності за рік, що закінчився 31 грудня 2016 року, змінені стандарти та поправки до них:
Зміни були внесені до IFRS 14, IFRS 11, IAS 16, IAS 38, IAS 41, IAS 27, IFRS 10, IAS 28, IFRS 12, IAS 1. Щорічні зміни були внесені до IFRS 5, IFRS 7, IAS 19.
IFRS 14: Regulatory Deferral Accounts / Відстрочені рахунки тарифного регулювання
- Новий стандарт, який застосовується для відображення у фінансовій звітності залишків за відстроченими рахунками тарифного регулювання, які виникають, коли підприємство надає товари або послуги клієнтам за ціною або ставкою, яка підлягає тарифному регулюванню. Даний стандарт застосовується компаніями, які, наприклад, постачають електроенергію чи газ, коли тарифи регулюються державою.
- Дата застосування: річний період з 1 січня 2016р.
IFRS 11: Accounting for Acquisitions of Interests in Joint Operations/ Облік придбання частки у спільній діяльності
- Зміна вимагає застосовувати вимоги щодо обліку як при об'єднанні бізнесу (business combination accounting) при придбанні частки в спільній діяльності (interest in joint operations). Тепер вже не виникає сумнівів, чи застосовувати IFRS 3 Business Combinations, коли підприємство купляє частку в спільній діяльності, а бізнес відповідає визначенню стандарту IFRS 3.
Облік об'єднання бізнесів буде застосовуватись і у випадку придбання додаткової частки у спільній діяльності (збільшення частки), коли діяльність і далі є спільною. Придбана додаткова частка буде відображатись по справедливій вартості (fair value). Частка, якою підприємство вже володіло на дату додаткового придбання, перегляду вартості (remeasurement) не підлягає.
Професійне судження (judgement) потрібне і надалі: застосування зміни буде базуватись на визначенні бізнесу - для чого купляється частка. Від цього залежить, буде придбання обліковано як об'єднання бізнесу, чи як придбання для збору активів (collection of assets).
Принципи об'єднання бізнесу будуть застосовуватись при визнанні гудвілу, визнанні відстрочених податків від первісного визнання придбаних активів та зобов'язань (identifiable assets acquired and liabilities assumed), визнанні витрат пов'язаних з придбанням (expense acquisition-related costs).
- Дата застосування: річний період з 1 січня 2016р.
IAS 16 та IAS 38: Clarification of Acceptable Methods of Depreciation and Amortisation/ Відмова від методу амортизації, що базується на виручці
- Доповнено IAS 16.56c: моральне чи комерційне старіння, яке виникає в результаті зміни чи вдосконалення виробничого процесу чи в результаті зміни ринкового попиту на продукції чи послуги, які виробляються з допомогою активу. Очікувані зниження в ціні продажу продукції, яка була виготовлена з використанням активу, може свідчити (could indicate) очікування технічного або комерційного старіння активу, що в свою чергу, може відображати зменшення майбутніх економічних вигод від активу.
- Додано IAS 16.62A: метод амортизації, який базується на виручці, яка генерується діяльністю, що передбачає використання активу, не є правильним. Виручка від діяльності, що передбачає використання активу відображає фактори інші, ніж споживання економічних вигод від активу. Наприклад, виручка залежить від інших факторів та процесів, діяльності з продажу, змін в об'ємах реалізації та цінах. Ціна, яка формуватиме виручку, може змінюватись під впливом інфляції, яка не має ніякого відношення до того, як актив використовується.
IAS 27: Equity Method in Separate Financial Statements / Метод участі у капіталі в Окремій фінансовій звітності
- Зміна є новою можливістю для обліку дочірніх підприємств при складанні окремої фінансової звітності материнською компанією.
Тепер МСФЗ дозволяють застосовувати у окремій фінансовій звітності метод участі в капіталі не лише до асоційованих та спільних підприємств, а і до дочірніх.
До цієї зміни дочірні підприємства обліковувались за собівартістю придбання (cost) та справедливою вартістю (fair value). Тепер їх можна обліковувати за методом участі в капіталі (equity method), який описується в IAS 28.
- Зміна IAS 27.7 говорить: фінансова звітність підприємства, у якого немає дочірнього асоційованого чи частки у спільному підприємстві, не є окремою фінансовою звітністю. Фраза "фінансова звітність, складена з використанням методу участі в капіталі, не є окремою фінансовою звітністю" видалена.
- Доповнено IAS 27.12 щодо обліку дивідендів: дивіденди від дочірнього підприємства, асоційованого чи від частки в спільній діяльності визнаються у прибутках та збитках, поки підприємство не обере метод участі в капіталі, в такому випадку дивіденди будуть визнані як зменшення балансової вартості інвестиції (reduction from carrying amount of the investment).
IFRS 10, IFRS 12 and IAS 28: Investment Entities: Applying the Consolidation Exception/ Інвестиційні компанії: застосування винятків при консолідації

- До зміни було незрозуміло, як обліковувати підприємства, які надають пов'язані з інвестуванням послуги, не будучи при цьому інвестиційним підприємством.
- IFRS 10.4a(iv) говорить, що материнське підприємство НЕ повинно складати консолідовану фінансову звітність, якщо його кінцеве (ultimate parent) чи проміжне материнське підприємство (intermediate parent) складає фінансову звітність, яка оприлюднюється, та в якій дочірні підприємства консолідовані чи оцінені по справедливій вартості через прибутки та збитки (FVTPL) відповідно до IFRS 10. Тобто, зокрема, проміжне інвестиційне підприємство не консолідується.
- Згідно IFRS 10.31, інвестиційна компанія НЕ консолідує дочірні підприємства та не показує їх як об'єднання бізнесу згідно IFRS 3, коли здобуває контроль над ними. Натомість, вона їх оцінює по справедливій вартості через прибутки та збитки (FVTPL) згідно IFRS 9. Винятком є вимога IFRS 10.32, коли дочірнє підприємство не є інвестиційним підприємством, а головним завданням його є надання послуг, які стосуються діяльності інвестиційного підприємства.
- IFRS 10.33 Материнська компанія інвестиційного підприємства повинна консолідувати всі підприємства, які нею контролюються, включаючи ті, які вона контролює через своє дочірнє підприємство, яке є інвестиційним підприємством, якщо тільки сама материнська компанія також не є інвестиційним підприємством.
IAS 1: Disclosure Initiative / Ініціатива з розкриття
- Додано IAS 1.30A, який говорить, що підприємство самостійно має вирішувати, беручи до уваги всі фактори та обставини, як агрегувати інформацію у фінансовій звітності, зокрема, у примітках. Підприємство не повинно знижувати рівень зрозумілості своєї фінансової звітності, маскуючи матеріальну інформацію з нематеріальною, чи агрегуючи матеріальні статті, які мають різний характер (природу) чи функції.
Щорічні зміни:
IFRS 5 Non-current Assets Held for Sale and Discontinued Operations: Changes in methods of disposal/ Необоротні активи, утримувані для продажу: Зміни в методі вибуття
- Зміни у плані продажу або плані розподілу активів акціонерам (IFRS 5.26)
Якщо підприємство класифікувало актив (чи групу активів на продаж) як утримуваний для продажу або як утримуваний для розподілу власникам підприємства, але критерії згідно IFRS 5.7-9 (IFRS 5.12A, відповідно) не дотримуються, підприємство повинно припинити класифікувати такий актив (групу) як утримувані для продажу чи утримувані для розподілу, відповідно.
- Коли актив може класифікуватись як утримуваний для продажу (AHfS) чи для розподілу акціонерам (IFRS 5.7-9; IFRS 5.12A):
1. Актив (група вибуття) має бути в готовності бути проданим негайно (immediate sale) у поточному стані в звичних для продажу такого активу (групи) умовах, і його продаж має бути високо ймовірним (highly probable).
2. Про високу ймовірність продажу свідчить взяте зобов'язання керівництва відповідного рівня виконати план продажу активу (групи вибуття) і мають бути зроблені активні кроки по пошуку покупця і виконанню плану продажу. Імовірність погодження акціонерів (якщо таке вимагається) має розглядатись як частина оцінки високої ймовірності продажу.
3. Повинні вестись активні дії по продажу активу (групи вибуття) по ціні, яка є обґрунтованою порівняно з його поточною справедливою вартістю (Reminder! AHfS обліковується по FV).
4. Повинно бути очікування, що продаж по всіх критерія можна буде вважати завершеним протягом 1 року з дати початку класифікації активу (групи) як AHfS.
- Підприємство повинно дотримуватись вимог IFRS 5.27-29, щоб показати таку зміну в класифікації, окрім випадків, коли застосовується IFRS 5.26A.
- IFRS 5.27-29:
1/ Підприємство повинно оцінити актив, який воно припинило визнавати активом на продаж чи активом для розподілу власникам, по меншій з вартостей:
1. a) Балансовій вартості (carrying amount) до того, як актив (група на продаж) був(а) класифікований як актив утримуваний на продаж або як актив для розподілу, скоригований на амортизацію (amortization), зменшення вартості (depreciation) чи переоцінку (revaluation), які були б признані підприємством, якби його не віднесли в категорію активи утримувані для продажу або активи для розподілу власникам; ТА
2. b) Його відновлюваній вартості (recoverable amount) на дату подальшого рішення не продавати чи розподіляти.
- Recoverable amount - більша із вартостей:
1. справедлива вартість за мінусом витрат на продаж (FV less costs to sell) та
2. вартість використання (value in use). Вартість використання - це теперішня (приведена) вартість оціночних майбутніх грошових потоків (PV of estimated future CFs), які підприємство очікує отримати від подальшого використання активу та від його продажу в кінці строку корисного використання (end of useful life).
- BC72K при невідповідності критеріям визнання як активу для розподілу власникам, його потрібно обліковувати як актив для продажу, який не відповідає критеріям даної категорії (AHfS), тобто такий актив не повинен обліковуватись згідно IFRS 5.
- 2/ Підприємство має скоригувати балансову вартість необоротного активу на продаж чи на розподіл власникам у P&L від continuing операцій у періоді, коли критерії IFRS 15.7-9 чи IFRS.15.12A більше не дотримуються. (IFRS 15.28).
- Підприємство показує коригування в тій самій статті сукупного доходу, що і прибуток/(збиток) згідно IFRS 15.37 (від переоцінки/remeasurement необоротного активу (чи групи вибуття), класифікованого в якості призначеного для продажу, який не відповідає визначенню припиненої діяльності).
- IFRS 5.BC72G : Зміна плану продати необоротний актив (AHfS) (a plan to sell a non-current asset (or disposal group)/held for sale) на план розподілити необоротний актив (a plan to distribute a non-current asset (or disposal group)/held for distribution to owners) НЕ Є зміною плану продажу, це все той же план продажу, тому не вимагає ніякої зміни класифікації активу (групи вибуття). Це лише зміна способу реалізації без затримки в часі (method of disposal without any time lag). Підприємство і далі застосовує IFRS 5 з відповідною класифікацією, презентацією та оцінкою для кожного типу вибуття.
- IFRS 5.BC72I: В момент зміни плану продажу, підприємству потрібно буде оцінити (measure) необоротний актив (групу вибуття) згідно IFRS 5.15 (або 15А), та визнати зменшення вартості (write-down in value/impairment loss) або дохід (gain) від подальшого зростання справедливої вартості за мінусом витрат на продаж (розподіл) згідно IFRS 5.20-25.
IFRS 7 Financial Instruments: Disclosures: Servicing contracts/Фінансові інструменти: Розкриття/Договори на обслуговування
- Внесено уточнення в IFRS 7.B30: параграф говорив, що у підприємства немає подальшої участі (contingent involvement) в переданому активі, якщо воно не має ні долі в майбутніх поступленнях від переданого фінансового активу, ні зобов'язання за будь-яких обставин здійснювати у майбутньому платежі щодо переданого фінансового активу.
- Додано речення про те, що термін "платіж" в даному контексті не включає грошові потоки від переданого фінансового активу, які підприємство збирає та зобов'язане перерахувати отримувачу (transferee).
- Додано параграф IFRS B30A: Коли підприємство передає фінансовий актив, воно може залишити за собою право обслуговувати даний фінансовий актив за певну плату (fee), який включено, наприклад, у вартість. обслуговування (servicing contract). Підприємство оцінює договір на обслуговування відповідно до IFRS 7.42C та IFRS 7.B30, щоб вирішити, чи має підприємство подальшу участь в результаті договору на обслуговування, чи ні, для розкриття такої інформації. Наприклад, послуги будуть свідчити про подальшу участь у переданому фінансовому активі для цілей розкриття, якщо плата за обслуговування залежить від суми та часу грошових потоків, отриманих від переданого фінансового активу. Так само, підприємство, яке надає послуги, має подальшу участь для цілей розкриття, якщо фіксована плата не буде здійснена в повному обсязі через те, що переданий фінансовий актив не працював. В даному випадку, підприємство, яке надає послуги, має частку в результатах майбутньої діяльності переданого фінансового активу. Дана оцінка не залежить від того, чи плата, яку мають отримати за послуги, компенсує підприємству витрати за надання послуг.
IAS 19 Employee Benefits: Discount rate/ Винагороди працівникам: Ставки дисконтування для виплат після звільнення
- IASB уточнила, що валюта високоякісних корпоративних облігацій (high-quality corporate bonds) чи державних облігацій (government bonds), ставка яких використовується для дисконтування, повинна бути такою ж як і валюта винагороди після звільнення (post-employment benefit), яка буде виплачена працівникам.
- IAS19.83: Ставка, яка використовується для дисконтування зобов'язань по програмі винагород після завершення строку трудової діяльності (як фінансованої, так і не фінансової), визначається на основі ринкової дохідності високоякісних корпоративних облігацій станом на кінець звітного періоду. Для валют, для яких відсутній ринок таких високоякісних корпоративних облігацій, використовується ринкова дохідність (market yield)(на кінець звітного періоду) державних облігацій, деномінованих у валюту виплати. Валюта та умови корпоративних чи державних облігацій мають відповідати валюті та розрахункам умовних зобов'язань по програмі винагороди після закінчення трудової діяльності.
- Застосування зміни повинно бути з початку найбільш раннього порівнюваного періоду, показаного у першій фінансовій звітності, в якій підприємство застосовує зміну (from the beginning of the earliest comparative period presented in the first financial statements in which the entity applies the amendment). Будь-яке коригування від першого застосування зміни потрібно показати у нерозподіленому прибутку (retained earnings) на початок того періоду.

IAS 34 Проміжна фінансова звітність
- Прийнята поправка роз'яснює, що для всіх проміжних звітних періодів додаткові розкриття про взаємозалік фінансових активів та фінансових зобов'язань потрібні тоді, коли факт такого взаємозаліку значний для розуміння змін у фінансовому становищі і фінансові результати компанії.
IFRS 16 Договори оренди
- 13 січня 2016 року Рада з МСФЗ опублікувала новий стандарт з обліку оренди.
МСФЗ 16 встановлює принципи для визнання, оцінки, подання та розкриття інформації з оренди, з метою забезпечення того, щоб орендарі та орендодавці надавали у фінансової звітності відповідну інформацію, яка сумлінно представляє зміст цих угод. МСФЗ (IFRS) 16 скасовує поточну подвійну модель обліку оренди орендарями, відповідно до якої договори фінансової оренди відображаються в звіті про фінансовий стан, а договори операційної оренди не відображаються. Замість неї вводиться єдина модель відображення всіх договорів оренди в звіті про фінансовий стан в порядку, схожому з поточним порядком обліку договорів фінансової оренди.
- Для орендарів стане необхідним визнавати в звіті про фінансовий стан зобов'язання по оренді з нарахуванням відсотків, і одночасно визнавати відповідний новий актив.
- Зміниться також і облік оренди протягом терміну її дії. Зокрема, тепер компанії будуть на початкових етапах оренди визнавати витрати в більших сумах (внаслідок фінансових витрат) майже за всіма договорами оренди, навіть якщо щорічна орендна плата є незмінною.
- Обов'язкове прийняття для періодів, які починаються з або після 1 січня 2016 року.

IAS 41 Сільське господарство
- До поправок, внесених в МСФЗ (IAS) 16, облік плодових культур слід вести відповідно до МСФЗ (IAS) 41 "Сільське господарство". Всі біологічні активи оцінювалися за справедливою вартістю за вирахуванням витрат на їх продаж (крім рідкісних випадків, коли припущення про те, що справедлива вартість може бути надійно оцінена, було спростовано). Принцип оцінки був заснований на припущенні того, що трансформація біологічних активів найкращим чином може бути виражена в оцінці за справедливою вартістю.
- В результаті поправок плодові культури слід враховувати відповідно до МСФЗ (IAS) 16 як основні засоби, а саме: за фактичними витратами, за переоціненою вартістю. Таким чином, сфера застосування МСФЗ (IAS) 16 була розширена. У неї включили плодові культури (як наслідок, вони не включаються до сфери МСФЗ (IAS) 41) і додали їх визначення.
- Сільськогосподарська продукція залишилася в сфері застосування МСФЗ (IAS) 41 і обліковується за справедливою вартістю. Поправки в МСФЗ (IAS) 16 слід застосовувати ретроспективно. При цьому дозволено їх застосування до цієї дати.

5. РЕКЛАСИФІКАЦІЯ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ЗА РІК, ЩО ЗАВЕРШИВСЯ 31 ГРУДНЯ 2016 РОКУ (ПОПЕРЕДНЬОГО)ТА ВИПРАВЛЕННЯ ПОМИЛОК

У фінансовій звітності за рік, що закінчився 31 грудня 2016 року, жодних рекласифікацій статей не застосовано.

6. РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ, ЩО ПІДТВЕРДЖУЄ СТАТТІ, ПОДАНІ У ЗВІТНОСТІ

Примітки становлять невід'ємну частину цієї фінансової звітності.

6.1. ОСНОВНІ ЗАСОБИ

Станом на 31.12.2016 року на балансі підприємства значаться основні засоби за амортизованою історичною вартістю на загальну суму - 16 011 тис. грн., у т.ч.:
- будівлі та споруди - 12 198 тис. грн.
- машини й обладнання - 2 849 тис. грн.
- транспортні засоби - 151 тис. грн.
- інструменти, прилади й інвентар - 664 тис. грн.
- інші основні засоби - 149 тис. грн.
Балансова вартість по видам основних засобів визначена як різниця між їх первісною вартістю та нарахованою амортизацією і наведена наступним чином: (тис. грн.).
За історичною вартістю Вартість на 01.01.2016 р.
Земельні ділянки --
Будівлі та споруди 12 198
Машини й обладнання 2 797
Транспортні засоби 275
Інструменти, прилади й інвентар 623
Інші 126
Всього 16 019

За історичною вартістю Надходження
Земельні ділянки --
Будівлі та споруди --
Машини й обладнання 73
Транспортні засоби --
Інструменти, прилади й інвентар 49
Інші 45
Всього 167

За історичною вартістю Інші зміни
Земельні ділянки --
Будівлі та споруди --
Машини й обладнання --
Транспортні засоби --
Інструменти, прилади й інвентар --
Інші --
Всього 0

За історичною вартістю Вибуло
Земельні ділянки --
Будівлі та споруди --
Машини й обладнання 21
Транспортні засоби 124
Інструменти, прилади й інвентар 8
Інші 22
Всього 175

За історичною вартістю Станом на 31 грудня 2016 р.
Земельні ділянки --
Будівлі та споруди 12 198
Машини й обладнання 2 849
Транспортні засоби 151
Інструменти, прилади й інвентар 664
Інші 149
Всього 16 011

За історичною вартістю Накопичена амортизація на 01.01.2016 р.
Земельні ділянки --
Будівлі та споруди 7 604
Машини й обладнання 2 510
Транспортні засоби 116
Інструменти, прилади й інвентар 597
Інші 126
Всього 10 953

За історичною вартістю Нарахування за рік
Земельні ділянки --
Будівлі та споруди 106
Машини й обладнання 59(80-21)
Транспортні засоби -68(29-97)
Інструменти, прилади й інвентар 7(14-7)
Інші 23
Всього 127

За історичною вартістю Станом на 31 грудня 2016 р.
Земельні ділянки 7 710
Будівлі та споруди 2 569
Машини й обладнання 48
Транспортні засоби 604
Інструменти, прилади й інвентар 597
Інші 149
Всього 11 080

За історичною вартістю Чиста балансова вартість
Земельні ділянки --
Будівлі та споруди 4 488
Машини й обладнання 280
Транспортні засоби 103
Інструменти, прилади й інвентар 60
Інші 0
Всього 4 931
На підприємстві встановлена вартісна ознака предметів, що входять до складу малоцінних необоротних активів до 6000 грн. Придбані (створені) основні засоби зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю. Одиницею обліку основних засобів є окремий об'єкт основних засобів.
Протягом звітного 2016 року індексація та дооцінка чи уцінка основних засобів не проводилась.
Амортизація основних засобів та інших необоротних матеріальних активів здійснюється прямолінійним методом із застосуванням діапазону строків корисного використання (експлуатації), встановлених для кожного об'єкта основних засобів.

Інвентаризація проведена згідно наказу Генерального директора ПАТ КВТФ "Кремтекс" № 118 від 21.10.2016 р. станом:
- на 01.11.2016 р.: основних засобів, нематеріальних активів і малоцінного інвентарю, виробничих запасів, готової продукції, незавершеного виробництва, грошових коштів в банках, касі, грошових документів, розрахунків з покупцями, постачальниками та іншими дебіторами та кредиторами.

Результати інвентаризації представлені інвентаризаційними описами та Протоколами засідання робочої комісії по розгляду річної інвентаризації. Відповідно протоколу засідання інвентаризаційної комісії, за результатами інвентаризації надлишків та нестач не виявлено.
6.2. Нематеріальні активи
Протягом 2016 р. залишок нематеріальних активів збільшився на 6 тис. грн. і станом на 31.12.2016 рік загальна сума їх становить 798 тис. грн., в тому числі:
- інші нематеріальні активи - 798 тис. грн.

На початок 2016 року накопичена амортизація яких склала 792 тис. грн. Нараховано зносу в 2016 р. 0 тис. грн. Амортизація нематеріальних активів нараховується прямолінійним методом.
Переоцінок нематеріальних активів за звітний період не було.

На 31.12.2016 року у ПАТ КВТФ "Кремтекс" відсутні нематеріальні активи, які:
- внутрішньо згенеровані;
- мають невизначений строк експлуатації;
На 31.12.2016 року у ПАТ КВТФ "Кремтекс" відсутні нематеріальні активи з обмеженням прав власності, а також нематеріальні активи, закладені в якості забезпечення виконання зобов'язань.

6.3. У підприємства на кінець звітного періоду капітальні інвестиції відсутні.

6.4. Довгострокових та поточних фінансових інвестицій підприємство не здійснювало.

6.5. Інвестиційна нерухомість

ПАТ КВТФ "Кремтекс" надає в операційну оренду частково об'єкти основних засобів, що використовуються у виробництві, для отримання додаткового доходу, тому такі об'єкти основних засобів не відносяться до інвестиційної нерухомості.

6.6. Відстрочені податки

Відстрочені податкові активи станом на 31.12.2016 року відсутні.

6.7. Довгострокові активи, призначені для продажу, та активи групи вибуття
Протягом 2016 року товариством не обліковувалися довгострокові активи, призначені для продажу, та активи групи вибуття.

6.8. Припинена діяльність
В 2016 році товариство не припиняло здійснення окремих видів діяльності, які товариство має право виконувати відповідно до отриманої ліцензії.
6.9. Інші необоротні активи
В році, що завершився 31.12.2016 року ПАТ КВТФ "Кремтекс" не класифікувало жодного об'єкту як інші необоротні активи. Проте не виключено, що у наступних звітних періодах окремі об'єкти будуть визнані як інші необоротні активи. Для забезпечення у майбутньому послідовності у розкритті інформації, її співставності та порівнянності наведена ця примітка.

6. 10. Запаси
Придбані або вироблені Запаси зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю, яка складається з фактичних витрат.
Оцінка вибуття запасів зі складів ведеться методом ФІФО, оцінка вибуття готової продукції ведеться методом нормативних витрат з перерахунком в кінці місяця до фактичної собівартості, вибуття товарів в торгівельній мережі - по ціні продажу.
Вартість малоцінних та швидкозношуваних предметів, що передані в експлуатацію, виключаються зі складу активів (списуються) з балансу з подальшою організацією оперативного кількісного обліку таких предметів за місцями експлуатації і відповідальними особами протягом строку їх фактичного використання.
До складу запасів входять наступні елементи:
(тис. грн.)
Станом на:
Запаси 01.01.2016 р. 31.12.2016 р.
Виробничі запаси 332 374
Незавершене виробництво -- --
Готова продукція 770 900
Товари 68 194
Разом 1 170 1 468
Виробничі запаси складаються з таких елементів, а саме:
сировина і матеріали - 369 тис. грн.;
паливо - - тис. грн.;
запасні частини - - тис. грн.;
малоцінні та швидкозношувані предмети - 5 тис. грн.

Інвентаризація проведена згідно наказу Генерального директора ПАТ КВТФ "Кремтекс" № 118 від 21.10.2016 р. За результатами інвентаризації, які представлені інвентаризаційними описами та Протоколом №1 від 30.12.2016 р. засідання робочої комісії по розгляду річної інвентаризації.
Відповідно протоколу засідання інвентаризаційної комісії, за результатами інвентаризації надлишків та нестач не виявлено.

6.11. Торговельна та інша дебіторська заборгованість
Дебіторська заборгованість відображається за реальною вартістю.
Склад дебіторської заборгованості:
(тис. грн.)
Станом на:
Склад дебіторської 01.01.2016 р. 31.12.2016 р.
заборгованості
Дебіторська заборгованість
за товари, роботи, послуги 1 797 2 005
Дебіторська заборгованість за
розрахунками з бюджетом 272 606
Дебіторська заборгованість за
виданими авансами 172 179
Дебіторська заборгованість із
внутрішніх розрахунків -- --
Інша поточна дебіторська
заборгованість 159 202
Інші оборотні активи 3
Разом 2403 2992

Дебіторська заборгованість за продукцію, товари, послуги на кінець року 2 005 тис. грн., в т.ч. в розрізі її класифікації за строками погашення:
(тис. грн.)
Дебіторська заборгованість за строками погашення Сума
- до 12-ти місяців 2003
- від 12-ти до 18-ти місяців 2
- від 18-ти до 36-ти місяців --
Товариство в 2016 р. не нараховує резерв сумнівних боргів.

Інша поточна дебіторська заборгованість складає 202 тис. грн., в т.ч. в розрізі її класифікації за строками погашення:
(тис. грн.)
Дебіторська заборгованість за строками погашення Сума
- до 12-ти місяців 197
- від 12-ти до 18-ти місяців 5
- від 18-ти до 36-ти місяців --
Товариством у 2016 р. списано безнадійної дебіторської заборгованості на суму 1 тис. грн.
Інвентаризація проведена згідно наказу Генерального директора ПАТ КВТФ "Кремтекс" № 118 від 21.10.2016 р. Результати інвентаризації представлені інвентаризаційними описами та Протоколами засідання робочої комісії по розгляду річної інвентаризації. Відхилень не виявлено.

Дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом на кінець року у сумі 606 тис. грн. складається із сум ПДВ.

На кінець 2016 року Витрати майбутніх періодів склали 9 тис. грн. і відображені в складі іншої поточної дебіторської заборгованості по стр. 1155 балансу.

6.12. Грошові кошти та їх еквіваленти.

На початок 2016 р. Товариство мало грошові кошти в національній валюті в сумі 325 тис. грн., а на кінець 2016 р. - 354 тис. грн., в тому числі:
залишок готівки в касі - 2 тис. грн.;
на рахунковому рахунку у банку в національній валюті - 349 тис. грн.;
на рахунковому рахунку у банку в іноземній валюті - 3 тис. грн.;

Остання інвентаризація грошових коштів проводилась станом на 01.11.2016 р. згідно з наказом по підприємству № 118 від 21.10.2016 р., відхилень не встановлено.
Обмеження права підприємства на користування грошовими коштами у 2016 році відсутні.

6.13. Забезпечення наступних виплат і платежів - це забезпечення на виплату відпусток працівникам, які на початок звітного періоду складали 51 тис. грн. На протязі 2016 р. резерв нараховано в сумі 738 тис. грн., використано в сумі 586 тис. грн. і на 31.12.2016 р. залишок забезпечень на виплату відпусток працівникам становить 203 тис. грн.
Дані суми відображено в балансі як поточні зобов'язання по стр. 1660.

Непередбачених зобов'язань Товариство не мало і їх облік на позабалансових рахунках не вівся.

6.14. Довгострокові зобов'язання Товариства представлені наступним чином:
(тис. грн.)
Станом на:
Склад довгострокових 01.01.2016 р. 31.12.2016 р.
зобов'язань
Довгострокові кредити банків 4 240 3 500
Відстрочені податкові зобов'язання -- --
Довгострокові забезпечення -- --
Інші довгострокові зобов'язання 8 8
Разом 4 248 3 508
Довгострокові кредити банків в сумі 3 500 тис. грн. складається з отриманого від ПАТ "Полтава-Банк" кредиту згідно з договором № 4377 від 11.02.2015 р. (ліміт заборгованості 5 700 тис. грн., проценти за користування - 16,5% річних), строк погашення 11.02.2018 р.

В заставі згідно кредитного договору знаходяться машини та обладнання, готова продукція згідно з договорами застави №4377/1 від 11.02.2015 р., №4377/2 від 11.02.2015 р., №4377/3 від 11.02.2015 р.

Інші довгострокові зобов'язання станом на 31.12.2016 р. становлять 8 тис. грн.

Відстрочені податкові зобов'язання станом на 31.12.2016 р. відсутні.

6.15. Поточні зобов'язання
Поточні зобов'язання в балансі підприємства становлять 2 126 тис. грн.
(тис. грн.)
Станом на:
Склад поточних 01.01.2016 р. 31.12.2016 р.
зобов'язань
Короткострокові кредити банків -- --
Поточна кредиторська заборгованість за:
довгостроковими зобов'язаннями 67 104
товари, роботи, послуги 410 962
Поточні зобов'язання за розрахунками:
- з одержаних авансів 2 --
- з бюджетом 355 360
- зі страхування 85 85
- з оплати праці 487 402
- за розрахунками з учасниками 4 4
Поточні забезпечення 51 203
Інші поточні зобов'язання 133 6
Разом 1 594 2 126
Кредиторська заборгованість за розрахунками з бюджетом на кінець року становить 360 тис. грн., а саме:
податку на прибуток 242 тис. грн.;
податку з доходів фізичних осіб 90 тис. грн.;
військовий збір 7 тис. грн.;
орендної плати за землю 18 тис. грн.;
податку на нерухомість 3 тис. грн.

Інші поточні зобов'язання в сумі 6 тис. грн. складаються в т. ч. із сум заборгованості по профспілковим внескам

6.16. Розкриття інформації про пов'язані сторони

Протягом 2016 року підприємство не здійснювало операцій з пов'язаними сторонами з реалізації готової продукції, робіт, послуг.
Інших операцій з пов'язаними особами не відбувалось.
Протягом 2016 року управлінському персоналу нараховувалась і виплачувалась заробітна плата відповідно до встановленої системи оплати праці. Компенсації та інші виплати керівництву підприємства, іншому управлінському персоналу не здійснювались.
6.17. Персонал та оплата праці
Середньооблікова чисельність персоналу в 2016 році склала 195 осіб.
Чисельність персоналу на 31.12.2016 р. - 206 осіб.
Нараховані витрати на персонал за звітний період:
тис. грн.
Види виплат 2016 р.
Фонд оплати праці усіх працівників, усього 9 109,1
Фонд основної заробітної плати 5 557,8
Фонд додаткової заробітної плати 3 291,0
з нього:
оплата за роботу в нічну зміну 13,4
оплата за роботу у святкові дні 232,5
премії 1 858,6
оплата відпусток 697,5
інші 489,0
Заохочувальні та компенсаційні виплати 260,3
Виплати, що не входять до фонду оплати праці:
оплата лікарняних листів 533,0
У році, що завершився 31.12.2016 року, посадові особи товариства винагороди в грошовій та в натуральній формі не отримували.

6.18. Умовні зобов'язання та активи
У Товариства не було підстав для визнання умовних активів та зобов'язань, так як це привело б до визнання доходу, який ніколи не буде отриманий, а як наслідок, вплине на результати його діяльності та викривлення фінансової звітності.
Страхування
ПАТ КВТФ "Кремтекс" володіє страховими полісами на транспортні засоби та у всіх випадках, що підлягають обов'язковому страхуванню.
ПАТ КВТФ "Кремтекс " схильне політичним, законодавчим, податковим і регулюючим змінам і ризикам, які не покриваються страхуванням. Ніякі резерви зі самострахування не включені до фінансової звітності та виникнення суттєвих втрат і погіршень, пов'язаних з майном, може мати суттєвий ефект для діяльності ПАТ КВТФ "Кремтекс
Судові процеси
У звітному періоді судові процеси, процедури досудового врегулювання спору (які включають вимоги на суму 10 або більше відсотків сумарних активів чи сумарного обсягу реалізації емітента) у яких учасником виступає емітент, члени наглядової ради чи виконавчого органу, інші посадові особи емітента та які стосуються господарської або фінансової діяльності емітента були відсутні.
У розумінні параграфу 92 МСФЗ (IAS) 37, з причини запобігання завдання серйозної шкоди позиціям суб'єкта господарювання в суперечці з іншими сторонами щодо предмету забезпечення, умовного зобов'язання чи умовного активу розкриття інформації, що її вимагають параграфи 84-89 МСФЗ (IAS) 37 ПАТ КВТФ "Кремтекс" не здійснює.
6.19. Ризики
ПАТ КВТФ "Кремтекс" схильне до ринкового ризику, кредитного ризику й ризику ліквідності.
Вище керівництво ПАТ КВТФ "Кремтекс" контролює процес управління цими ризиками.
Ринковий ризик
Ринковий ризик - це ризик того, що справедлива вартість майбутніх грошових потоків за фінансовим інструментом коливатиметься внаслідок змін ринкових цін. Ринкові ціни включають в себе чотири типи ризику: ризик зміни процентної ставки, валютний ризик, ризик зміни цін на товари й інші цінові ризики, наприклад, ризик зміни цін на інструменти капіталу. Фінансові інструменти, піддані ринковому ризику включають в себе кредити та позики, депозити.
Керівництво ПАТ КВТФ "Кремтекс" вважає вплив ринкового ризику на фінансову звітність незначним.
Кредитний ризик
Кредитний ризик - це ризик того, що ПАТ КВТФ "Кремтекс" понесе фінансові збитки, оскільки контрагенти не виконають свої зобов'язання за фінансовим інструментом або клієнтського договору. Кредитний ризик пов'язаний з грошовими коштами та їх еквівалентами, засобами на депозитних рахунках у банках, виданими позиками, авансами, векселями, а також торгової та іншої дебіторської заборгованістю та іншими інвестиціями в цінні папери.
ПАТ КВТФ "Кремтекс" схильне до кредитного ризику, пов'язаному з її операційною діяльністю (насамперед, у відношенні торгової дебіторської заборгованості) та фінансовою діяльністю, включаючи депозити в банках і фінансових організаціях, валютні операції та інші фінансові інструменти.
Концентрація кредитного ризику щодо поточної дебіторської заборгованості є незначною, оскільки клієнтська база є диверсифікованою, а готова продукція користується попитом, про що свідчать несуттєві її залишки на кінець звітного періоду.
З метою зменшення кредитного ризику, ПАТ КВТФ "Кремтекс" веде діяльність з кредитоспроможними і надійними контрагентами, мінімізує авансові платежі видані постачальникам.
ПАТ КВТФ "Кремтекс" співпрацює з більшістю покупців на довгостроковій основі, практика якої дозволяє керівництву вважати ризики непогашення дебіторської заборгованості незначними.
Ризик ліквідності
Ризик ліквідності - це ризик того, що ПАТ КВТФ "Кремтекс" зіткнеться з труднощами при виконанні фінансових зобов'язань.
Методи управління ліквідністю включають середньострокове прогнозування (бюджет затверджується щорічно і коригується щокварталу), короткострокове прогнозування.
ПАТ КВТФ "Кремтекс" затвердило та здійснює політику управління фінансовими ризиками у тому числі через систему бюджетування, аналізу грошових потоків та моніторингу платіжного календарю з метою своєчасного погашення кредиторської заборгованості і забезпечення достатності грошових коштів для розрахунків.
Інші фактори ризику, які можуть вплинути на фінансово-господарську діяльність ПАТ КВТФ "Кремтекс":
- політична нестабільність;
- рецесія;
- зниження темпів економічного розвитку;
- зростання інфляції;
- зниження у споживачів упевненості в майбутньому;
- зростаюча конкуренція;
- внутрішня економічна політика країн-імпортерів;
- порядок сертифікації продукції підприємства в країнах-імпортерах;
- розвиток нових технологій та орієнтація споживачів на технічні інновації визначеного характеру;
- висока ступінь залежності виробництва від постачань комплектуючих та матеріалів.

7. ДОХОДИ ТА ВИТРАТИ

Товариство відображає чистий дохід від реалізації, який дорівнює валовому доходу від реалізації за мінусом знижок, повернення проданих товарів та податків з продажу (ПДВ).
Визнані доходи від звичайної діяльності за 2016 рік класифікуються в бухгалтерському обліку ПАТ КВТФ "Кремтекс" за такими групами:
(тис. грн.)
Дохід За 2015 р. За 2016 р.
Чистий дохід від реалізації продукції
(товарів, робіт, послуг) 17 185 24 088
Інші операційні доходи 930 1 001
Інші фінансові доходи 3 31
Інші доходи 17 42
18 135 25 162

У статті "Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)" відображено чистий дохід (виручка) від реалізації продукції, товарів, робіт або послуг, з вирахуванням наданих знижок, повернення проданих товарів та податків з продажу.

У статті "Інші операційні доходи" відображено суму 1 001 тис. грн. і класифікуються в бухгалтерському обліку за такими групами:
(тис. грн.)
Інші операційні доходи Сума
Дохід від операційної оренди активів 717
Дохід від реалізації інших оборотних активів 4
Дохід від операційної курсової різниці 266
Одержані штрафи, пені, неустойки --
Дохід від реалізації фінансових інвестицій --
Дохід від безоплатно одержаних активів --
Дохід від неопераційної курсової різниці --
Інші доходи 14
Разом 1 001
Фінансовий результат на підприємстві за 2016 рік - прибуток, який склав 995 тис. грн.

Витрати

Облік витрат в бухгалтерському обліку відображався одночасно із зменшенням активів, або із збільшенням зобов'язань з визнанням доходів за цими операціями.
До виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) в 2016 р. були включені такі операційні витрати за елементами:
(тис. грн.)
Витрати Сума
Матеріальні затрати 9 533
Витрати на оплату праці 9 284
Відрахування на соціальні заходи 2 112
Амортизація 229
Інші операційні витрати 1 648
Разом 22 806
Інші витрати складають 819 тис. грн. в т.ч.:
(тис. грн.)
Інші операційні витрати Сума
Витрати від операційної курсової різниці 184
Собівартість реалізованих інших оборотних активів 5
Визнані штрафи і пені 5
Утримання об'єктів житлово-комунального і
соціально-культурного значення --
Втрати від неопераційної курсової різниці --
Списання необоротних активів --
Інші витрати 625
Разом 819
Товариством ведеться облік витрат, пов'язаних з операційною діяльністю, які не включаються до собівартості реалізованої продукції, які поділяються на адміністративні витрати у сумі 4 189 тис. грн. і витрати на збут у сумі 393 тис. грн.

Інші фінансові витрати становлять 635 тис. грн., в тому числі проценти по кредитах банків в сумі 635 тис. грн.

Прибуток на акцію
Прибуток на акцію розраховується шляхом ділення прибутку, що припадає на власників простих акцій, на середньозважену кількість простих акцій, що знаходилися в обігу протягом періоду. У ПАТ КВТФ "Кремтекс" відсутні конвертовані облігації й опціони на акції, які потенційно можуть бути конвертовані у прості акції, що унеможливлює ефект розбавлення прибутку на акцію. Прибуток на акцію за 2016 р. становить 3,24997 грн.


8. ВЛАСНИЙ КАПІТАЛ

Засновниками ПАТ КВТФ "Кремтекс" виступають члени орендного підприємства, колишні працівники підприємства та інші громадяни, що взяли участь у викупі державного майна орендного підприємства Кременчуцької швейної фабрики, згідно до плану його приватизації та договору купівлі-продажу від 28.04.1995 р. № КП-370, укладеного з Фондом Державного майна України м. Києва, зареєстрованого виконавчим комітетом міської Ради народних депутатів 26.05.1995 р. № 38.
Склад власного На початок На кінець
капіталу звітного періоду звітного періоду
(тис. грн.) (тис. грн.)
Статутний капітал 735 735
Нерозподілений прибуток 2407 3 402
Вилучений капітал (20) (20)
Усього 3 122 4 117
Згідно довідки Національного депозитарію України від 11.03.2016 р. № 106290 щодо інформації про акціонерів - юридичних осіб і спільної кількості - фізичних осіб:

Відомості про акціонерів:
Станом на 31 грудня 2016 року акціонерами ПАТ КВТФ "Кремтекс" є:
Юридичні особи
Найменування (або ПІБ) акціонера 09807595 Публічне акціонерне товариство "Полтава-банк" (Україна) Нар. 5310137000
Номінальна вартість (грн.) 35 964,00
Кількість акцій (шт.) 14985
Частка в статутному капіталі (%) 4,8945

Найменування (або ПІБ) акціонера 31391659 Приватне підприємство "Полтава-агроальянс" (Україна)
Номінальна вартість (грн.) 629 606,40
Кількість акцій (шт.) 262 336
Частка в статутному капіталі (%) 85,6868

Фізичні особи
231 акціонер
Номінальна вартість (грн.) 49 548,00
Кількість акцій (шт.) 20 645
Частка в статутному капіталі (%) 6,7433
Емітент
Номінальна вартість (грн.) 19 658,40
Кількість акцій (шт.) 8 191
Частка в статутному капіталі (%) 2,6754
Всього
Номінальна вартість (грн.) 734 776,80
Кількість акцій (шт.) 306 157
Частка в статутному капіталі (%) 100
На 01.01.2016 р. статутний капітал ПАТ КВТФ "Кремтекс" заявлений та сплачений повністю склав 734 776,80 грн., складом з 306 157 простих іменних акцій номінальною вартістю 2,40 грн. Акції Товариства випущені в документарній формі - свідоцтво про випуск видано Полтавським територіальним управлінням ДКЦПФР № 15/16/1/05 від 22.07.2005 р. Статутний капітал товариства станом на 31.12.2016 р. повністю сплачений. Державна частка відсутня. Протягом 2016 р. змін в розмірі Статутного капіталу не відбувалось.

Резервного капіталу на кінець звітного періоду підприємство не має.

Викуп акцій власної емісії в 2016 р. Товариство не проводило.

Власний капітал на протязі звітного року збільшився на 995 тис. грн. за рахунок отриманого прибутку.

Вилучений капітал, у вигляді викуплених товариством у акціонерів та не анульованих і не перепроданих у звітному періоді акцій, станом на 31.12.2016 р. складає 20 тис. грн.

Чистий прибуток на початок звітного періоду склав 2 407 тис. грн. За результатами фінансово-господарської діяльності за 2016 р. ПАТ КВТФ "Кремтекс" отримало чистий прибуток в сумі 995 тис. грн. і. на кінець звітного періоду Товариство має прибуток в сумі 3 402 ти. грн.

Величина чистих активів Товариства станом на 31.12.2016 року збільшилась на 995 тис. грн. і складає суму 4 117 тис. грн. і більше суми статутного фонду (капіталу) Товариства на 3 382 тис. грн.

9. ЗВІТ ПРО РУХ ГРОШОВИХ КОШТІВ

Відповідно до МСБО для складання Звіту про рух грошових коштів Товариство застосовує прямий метод, за яким розкриваються основні види валових надходжень грошових коштів чи валових виплат грошових коштів із розкриттям конкретних джерел та напрямів використання.
Звіт про рух грошових коштів відображає грошові потоки протягом періоду згідно з поділом діяльності на операційну, інвестиційну та фінансову.
Класифікація за видами діяльності надає інформацію, яка дає користувачам змогу оцінювати вплив цих видів діяльності на фінансовий стан суб'єкта господарювання і суму його грошових коштів та їх еквівалентів.
Таку інформацію Товариство використовує для оцінки взаємозв'язку наведених вище видів діяльності.
Сума грошових потоків від операційної діяльності є ключовим показником того, якою мірою операції суб'єкта господарювання генерують грошові кошти, достатні для погашення позик, підтримки операційної потужності суб'єкта господарювання без залучення зовнішніх джерел фінансування.
Грошові потоки від операційної діяльності визначаються переважно основною діяльністю суб'єкта господарювання, яка приносить дохід.

Чистий рух коштів від операційної діяльності склався із:
надходжень від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) - 24 500 тис. грн., повернення авансів - 97 тис. грн.; надходжень від операційної оренди - 899 тис. грн., інших надходжень - 463 тис. грн.;
витрачань на оплату товарів, робіт, послуг - 11 964 тис. грн., оплату авансів - 67 тис. грн.; працівникам - 7 704 тис. грн., відрахувань на соціальні заходи - 2 037 тис. грн., зобов'язань з податку на прибуток - 282 тис. грн., зобов'язань з інших податків, зборів - 2 011 тис. грн., інших витрачань - 200 тис. грн.
Обчислений чистий рух грошових коштів від операційної діяльності позитивний і дорівнює 1 694 тис. грн.
В результаті інвестиційної діяльності було отримано надходжень від реалізації необоротних активів 51 тис. грн., від погашення позик 3 тис. грн.; від отриманих відсотків 31 тис. грн., а витрачено 151 тис. грн. на придбання необоротних активів, надання позик 63 тис. грн. Рух грошових коштів від інвестиційної діяльності від'ємний і склав 129 тис. грн.
За результатами фінансової діяльності пріоритетними видатками стали розрахунки, пов'язані з фінансовою діяльністю: Товариство проводило виплати грошових коштів для погашення отриманих позик у сумі 740 тис. грн.; сплату відсотків 657 тис. грн. Рух грошових коштів від фінансової діяльності від'ємний і склав 1 397 тис. грн.
Чистий рух коштів за 2016 рік становить 168 тис. грн.
.
За даними Балансу залишки грошових коштів підприємства на початок періоду 325 тис. грн., на кінець періоду - 354 тис. грн., тобто залишки збільшились на 29 тис. грн.
Залишок коштів у касі на початок періоду 1 тис. грн., на кінець звітного періоду 2 тис. грн.


10. Події після дати балансу

З дати фінансової звітності до дати її затвердження подій, після дати балансу у розумінні МСБУ10 не відбувалося.
Суттєві події після звітної дати: економічна криза в Україні може стати приводом економічних проблем за поточний період та закріпити невизначеність економічних перспектив. Має місце суттєва девальвація гривни до основних валют, яка спричиняється макроекономічними факторами, безпосереднє зниження курсу валюти викликане рішенням регуляторних органів у країні. Не можливо, на даний період, достовірно оцінити ефект впливу поточної економічної ситуації на ліквідність та дохід Товариства.




Генеральний директор Мисник Д.М.

Головний бухгалтер Галайда Л.М.