Приватне акцiонерне товариство Кременчуцька виробничо-торговельна фiрма "Кремтекс"

Код за ЄДРПОУ: 00309699
Телефон: (05366) 74-26-70
e-mail: kremteks@ukr.net
Юридична адреса: 39600, Полтавська обл.,м.Кременчук, вул. 29 вересня 11/19
 
Дата розміщення: 27.04.2018

Річний звіт за 2017 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

ПРИМІТКИ
ДО ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ЗГІДНО МСФЗ
ЗА ПЕРІОД З 1 СІЧНЯ ПО 31 ГРУДНЯ 2017 р.
ЗМІСТ

1.Загальна інформація
2.Основа надання інформації.
3.Відповідальність керівництва щодо підготовки та затвердження фінансової звітності.
4.Значнi облiковi судження, оцiнки та припущення щодо подальшого функціонування.
5.Прийняття нових та переглянуті стандарти.
6.Основні принципи облікової політики
7.Нематеріальні активи
8.Основні засоби
9.Інвестиції, доступні для продажу
10.Інвестиції до погашення
11.Довгострокова дебіторська заборгованість
12.Інвестиційна нерухомість
13.Запаси
14.Торгівельна та інша дебіторська заборгованість
15.Грошові кошти
16.Статутний і власний капітал
17.Державні субсидії
18.Короткострокові забезпечення
19.Короткострокові позики
20.Довгострокові позики
21.Фінансова оренда
22.Торговельна та інша кредиторська заборгованість
23.Пенсії та пенсійні плани
24.Дохід від реалізації
25.Собівартість реалізації
26.Інші операційні, фінансові та інші доходи
27.Інші операційні витрати
28.Витрати на збут
29.Адміністративні витрати
30.Податок на прибуток
31.Збитки від необоротних активів, призначених для продажу
32.Умовні зобов'язання
33.Розкриття інформації про пов'язані сторони
34.Цілі та політика управління фінансовими ризиками
35.Справедлива вартість фінансових інструментів
36.Події після Балансу

1. Загальна інформація.

Приватне акцiонерне товариство Кременчуцька виробничо-торговельна фірма "Кремтекс" (надалi - ПрАТ КВТФ "Кремтекс" або Товариство) є приватним акцiонерним товариством, зареєстрованим в Українi.
Юридична адреса товариства: 39600, Полтавська обл., м. Кременчук, Автозаводський р-н, вул. 29 вересня ,буд.11/19.
Приватне акцiонерне товариство Кременчуцька виробничо-торговельна фірма "Кремтекс" в 2017 році змінило тип товариства з Публічного на Приватне акціонерне товариство, згідно рішення річних загальних зборів від 27 квітня 2017 р., Протокол № б/н та є правонаступником Публічного акціонерного товариства Кременчуцька виробничо-торговельна фірма "Кремтекс", заснованого відповідно до Закону України "Про господарські товариства".
Приватне акціонерне товариство Кременчуцька виробничо-торговельна фірма "Кремтекс" зареєстроване Виконавчим комітетом Кременчуцької міської ради народних депутатів на підставі розпорядження № 93-Р від 25.06.1996 р. дата останньої реєстрації 30.05.2017 р. №1585 105 002 0000775
У відповідності із Статутом, затвердженим загальними зборами акціонерів Приватного акціонерного товариства Кременчуцька виробничо-торговельна фірма "Кремтекс", протокол №б/н від 27 квітня 2017р, зареєстрованим державним реєстратором м. Кременчука 30 травня 2017 р., основними видами діяльності Товариства є (види діяльності за КВЕД-2010):
- 14.13 - Виробництво іншого верхнього одягу;
- 46.90 - Неспеціалізована оптова торгівля;
- 47.11- Роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами;
- 47.71 - Роздрібна торгівля одягом у спеціалізованих магазинах.

Управління ПрАТ КВТФ "Кремтекс" здійснюють:
Вищий орган управління Товариством - загальні збори акціонерів.
Наглядова рада - здійснює захист прав акціонерів Товариства та в межах компетенції, визначеної Статутом та законодавством, регулює і контролює діяльність Виконавчого органу;
Виконавчий орган в особі директора, здійснює керівництво поточною діяльністю Товариства ;
Обрані члени ревізійної комісіії у наступному складі:
Клепікова Ольга Олексіївна
Білавчук Олена Василівна
Ватуліна Тетяна Анатоліївна.

Кількість працівників станом на 31 грудня 2017 р. складала 194 особи, відповідно, що на 12 осіб менше ніж в 2016 році.
Метою дiяльностi ПрАТ КВТФ "Кремтекс" є задоволення суспiльних потреб у продукцiї, що випускається Товариством, роботах та послугах, реалiзацiї на основi одержаного прибутку соцiальних i економiчних iнтересiв членiв трудового колективу та iнтересiв власникiв майна, максимiзацiї добробуту акцiонерiв у виглядi зростання ринкової вартостi акцiй Товариства, а також отримання акцiонерами дивiдендiв шляхом здiйснення виробничо-господарської, iнвестицiйної, комерцiйної та iншої пiдприємницької дiяльностi, не забороненої законодавством України.

2. Основа надання інформації.

Концептуальною основою фінансової звітності Товариства за рік, що закінчився 31 грудня 2017 року, є Міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ), включаючи Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку (МСБО) та Тлумачення (КТМФЗ, ПТК), видані Радою з Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку (РМСБО), в редакції розмiщенiй на офiцiйному сайтi Мiнiстерства фiнансiв України, що є чинними на дату складання цiєї звiтностi, та iнтерпретацiй Комiтету з Iнтерпретацiй Мiжнародної фiнансової звiтностi РМСФЗ". Товариство не застосовує жодних МСФЗ достроково.
Керівництво ПрАТ КВТФ "Кремтекс" звертає увагу користувачів звітності на те, що у відповідності до Закону України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні", Товариство обрало датою переходу на складання звітності по МСФЗ 01.01.2012р.
Підготовлена Товариством фінансова звітність чітко та без будь-яких застережень відповідає всім вимогам чинних МСФЗ з урахуванням змін, внесених РМСБО станом на 01 січня 2017 року, дотримання яких забезпечує достовірне подання інформації в фінансовій звітності, а саме, доречної, достовірної, зіставної та зрозумілої інформації. При формуванні фінансової звітності Товариство керувалось також вимогами національних законодавчих та нормативних актів щодо організації і ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні, які не протирічать вимогам МСФЗ.
Фінансова звітність представлена в Українській гривні, що є функціональною валютою Товариства. Уся фінансова інформація, представлена в Українських гривнях, округлюється до найближчої тисячі, якщо не зазначено інше. Визначена межа суттєвості при складанні фінансової звітності складає 1000 грн.
Форми звітів складені у відповідності до вимог Положень (стандартів) бухгалтерського обліку затверджених наказом Міністерства Фінансів України №1591 від 09 грудня 2011 року. Датою річної фінансової звітності за 2017 рік є кінець дня 31 грудня 2017 року. Ця фінансова звітність була складена на основі принципу історичної вартості.
Вiдповiдно до вимог МСБО 1 "Подання фiнансової звiтностi" та Наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 07.02.2013 року за № 73 "Про затвердження Нацiонального положення (стандарту) бухгалтерського облiку 1 "Загальнi вимоги до фiнансової звiтностi" фiнансова звiтнiсть за МСФЗ включає:
- Баланс (звiт про фiнансовий стан) (далi - баланс),
- Звiт про фiнансовi результати (звiт про сукупний дохiд) (далi - звiт про фiнансовi результати),
- Звiт про рух грошових коштiв,
- Звiт про власний капiтал.
.
Метою подання даної фiнансової звiтностi є забезпечення користувачiв фiнансової звiтностi iнформацiєю про фiнансовий стан, фiнансовi результати i змiни щодо фiнансового становища для прийняття економiчних рiшень.

Принцип безперервної діяльності.

Дана фiнансова звiтнiсть була пiдготовлена на основi припущення, що Товариство є пiдприємством, яке здатне продовжувати свою дiяльнiсть на безперервнiй основi у найближчому майбутньому. Це припущення передбачає реалiзацiю активiв i виконання зобов'язань в ходi звичайної дiяльностi. Управлiнський персонал та акцiонери мають намiр i в подальшому продовжувати свою дiяльнiсть. Управлiнський персонал Товариства вважає припущення щодо здатностi Товариства продовжувати свою дiяльнiсть на безперервнiй основi прийнятним.

Ця фінансова звітність за рік, що закінчився 31 грудня 2017 року, підписана затверджена до опублікування 27 лютого 2018 року.
Від імені керівництва товариства її підписали:
Директор Мисник Д.М.
Головний бухгалтер Галайда Л.М.

3. Відповідальність керівництва щодо підготовки та затвердження фінансової звітності.

Керiвництво ПрАТ КВТФ "Кремтекс" несе вiдповiдальнiсть за пiдготовку фiнансової звiтностi, яка повинна достовiрно подавати фiнансовий стан Товариства на 31 грудня 2017 року, а також результати його дiяльностi, рух грошових коштiв та змiни в капiталi за рiк, що закiнчується цiєю датою, у вiдповiдностi до Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi (МСФЗ). При пiдготовцi фiнансової звiтностi керiвництво несе вiдповiдальнiсть за: :
- вибiр вiдповiдних принципiв бухгалтерського облiку та послiдовне застосування цих принципiв; ;
- прийняття суджень та оцiнок, якi є обґрунтованими та зваженими;
- iнформування про те, чи виконувались вимоги МСФЗ, а також розкриття i пояснення будь-яких iстотних вiдступiв вiд них у звiтностi;
- пiдготовку звiтностi Товариства як органiзацiї, яка здатна продовжувати дiяльнiсть на безперервнiй основi, якщо не iснують у найближчому майбутньому передумови, якi б свiдчили про протилежне. .
Керiвництво також несе вiдповiдальнiсть за: :
- створення, впровадження та пiдтримання у Товариствi ефективної та надiйної системи внутрiшнього контролю; ;
- ведення достовiрної облiкової документацiї, яка б розкривала з обґрунтованою впевненiстю у будь-який час фiнансовий стан Товариства та свiдчила про те, що фiнансова звiтнiсть вiдповiдає вимогам МСФЗ;
- ведення облiкової документацiї у вiдповiдностi до законодавства та стандартiв України; ;
- застосування необхiдних заходiв щодо збереження активiв Товариства;
- виявлення i запобiгання випадкам шахрайства та iнших порушень. .

4. Значнi облiковi судження, оцiнки та припущення щодо подальшого функціонування.

Фiнансова звiтнiсть ПрАТ КВТФ "Кремтекс" пiдготовлена на основi припущення, що воно функцiонуватиме невизначено довго в майбутньому. Це припущення передбачає реалiзацiю активiв i виконання зобов'язань в ходi звичайної дiяльностi. Досвiд, iсторiя розвитку та напрацьована база постiйних корпоративних клiєнтiв Товариства дозволяє чекати притоку грошових коштiв.
Пiдготовка фiнансової звiтностi ПрАТ КВТФ "Кремтекс" потребує вiд її керiвництва застосовування суджень та оцiнок та припущень в кiнцi звiтного перiоду, якi впливають на врахованi в звiтностi суми доходiв, витрат, активiв та зобов'язань, а також на розкриття iнформацiї про умовнi зобов'язання. Однак, непевнiсть щодо цих припущень та оцiнок може привести до результатiв, якi потребують коригувань у майбутньому балансової вартостi активiв, зобов'язань, вiдносно яких приймаються судження та оцiнки.


5. Прийняття нових та переглянуті стандарти.

Стандарти, що вступили в силу в 2017 роцi.

Не було жодних нових стандартiв або iнтерпретацiй, що були випущенi ранiше i вступили в силу на дату випуску фiнансової звiтностi товариства, застосування яких вплинуло на фiнансовий стан чи результати дiяльностi товариства протягом перiодiв, що починаються з або пiсля 01 сiчня 2017 року. Жодна з поправок до Стандартiв, якi вступили в силу вiд цiєї дати, не мала iстотного впливу на фiнансову звiтнiсть товариства.

Стандарти, що були випущенi, але не вступили в силу.

Товариство не застосовувало достроково стандарти або iнтерпретацiї, що були випущенi але не вступили в силу на дату випуску фiнансової звiтностi товариства.
Нижче наводяться стандарти, що були випущенi, але не вступили в силу на дату випуску фiнансової звiтностi товариства, якi товариство передбачає застосовувати в майбутньому, пiсля їх введення в дiю.

Стандарти та поправки до них, що вступають в силу для рiчних звiтiв, що починаються 01 сiчня 2017 року або пiсля цiєї дати.

МСБО (IAS) 7 "Звiт про рух грошових коштiв", поправки в рамках Iнiцiативи з розкриття:
Поправки до МСБО (IAS) 7 "Звiт про рух грошових коштiв" вимагають розкриття iнформацiї, що дозволить користувачам фiнансової звiтностi оцiнити змiни в зобов'язаннях, викликанi фiнансовою дiяльнiстю.

Щорiчне вдосконалення МСФЗ, пакет 2014 - 2017 рокiв, змiни до МСФЗ (IFRS) 12 "Розкриття iнформацiї про частки участi в iнших суб'єктах господарювання":
Поправки до МСФЗ (IFRS) 12 "Розкриття iнформацiї про частки участi в iнших суб'єктах господарювання" роз'яснюють обсяг вимог до розкриття iнформацiї.

МСБО (IAS) 12 "Податки на прибуток".
Поправки до МСБО (IAS) 12 "Податки на прибуток" роз'яснюють коли стосовно нереалiзованих збиткiв по борговим iнструментам, що оцiнюються по МСФЗ за справедливою вартiстю, має визнаватись вiдстрочений податковий актив.

Керiвництво товариства не очiкує, що застосування цих стандартiв та поправок до них буде мати iстотний вплив на фiнансову звiтнiсть.

Стандарти та поправки до них, що вступають в силу для рiчних звiтiв, що починаються 01 сiчня 2018 року або пiсля цiєї дати.

МСФЗ (IFRS) 9 "Фiнансовi iнструменти: класифiкацiя та оцiнка":
МСФЗ (IFRS) 9, випущений в листопадi 2009 року, запроваджує новi вимоги до класифiкацiї i оцiнки фiнансових активiв. В жовтнi 2010 року в стандарт були внесенi поправки, якi запроваджують новi вимоги до класифiкацiї i оцiнки фiнансових зобов'язань та до припинення їх визнання. У листопадi 2013 року стандарт був доповнений новими вимогами до облiку хеджування. Оновлена версiя стандарту була випущена в липнi 2014 року. Основнi змiни вiдносяться до порядку розрахунку резерву пiд знецiнення фiнансових активiв та до поправок в частинi класифiкацiї i оцiнки шляхом додавання нової категорiї фiнансових iнструментiв "оцiнюванi за справедливою вартiстю з вiдображенням результату переоцiнки у сукупному прибутку" для певного типу простих боргових iнструментiв.

МСФЗ (IFRS) 15 "Виручка за контрактами з клiєнтами":
У травнi 2014 року був опублiкований МСФЗ (IFRS) 15, в якому встановлена єдина детальна модель облiку виручки за договорами з покупцями для пiдприємств.

МСФЗ (IFRS) 2 "Класифiкацiя та оцiнка платежiв на основi акцiй":
Поправки до МСФЗ (IFRS) 2 "Класифiкацiя та оцiнка платежiв на основi акцiй" мiстять спецiальне керiвництво для ситуацiй, коли компанiя змiнює умови операцiй, платiж за якими здiйснюється на основi акцiй, з розрахункiв грошовими коштами на розрахунки з використанням iнструментiв власного капiталу.

МСБО (IAS) 40 "Iнвестицiйна нерухомiсть":
Поправки до МСБО (IAS) 40 "Iнвестицiйна нерухомiсть" стосуються умов, за яких компанiя може перевести об'єкт нерухомостi в категорiю iнвестицiйної нерухомостi або iз цiєї категорiї.

Щорiчне вдосконалення МСФЗ, пакет 2014 - 2016 рокiв, змiни до МСБО (IAS) 28 "Iнвестицiї в асоцiйованi та спiльнi пiдприємства":
Поправки до МСБО (IAS) 28 "Iнвестицiї в асоцiйованi та спiльнi пiдприємства" стосуються оцiнки iнвестицiй за справедливою вартiстю з вiдображенням результату переоцiнки у прибутку чи збитку.

КТ МСФЗ (IFRIC) 22 "Операцiї в iноземнiй валютi - авансовi платежi в рахунок вiдшкодування":
Роз'яснення КТ МСФЗ (IFRIC) 22 "Операцiї в iноземнiй валютi - авансовi платежi в рахунок вiдшкодування" уточнює дату, яку слiд вважати датою здiйснення операцiї для цiлей визначення обмiнного курсу.

Керiвництво товариства не очiкує, що застосування цих стандартiв та поправок до них буде мати iстотний вплив на фiнансову звiтнiсть.

Стандарти та поправки до них, що вступають в силу для рiчних звiтiв, що починаються 01 сiчня 2019 року або пiсля цiєї дати.

МСФЗ (IFRS) 16 "Оренда":
У сiчнi 2016 року був опублiкований МСФЗ (IFRS) 16 "Оренда", який змiнює МСБО (IAS) 17 "Оренда" та всi пов'язанi роз'яснення. Облiк з боку орендодавця залишається практично без змiн та передбачає розподiл оренди на операцiйну та фiнансову. Для орендарiв розподiл на операцiйну та фiнансову оренду змiнено на єдину модель облiку:
На дату початку оренди визнається актив у формi права користування в сумi зобов'язання з майбутнiх платежiв по орендi плюс первiснi прямi витрати. Актив у формi права користування в подальшому оцiнюється за первiсною вартiстю за вирахуванням амортизацiї i знецiнення. Зобов'язання оцiнюється за приведеною (теперiшньою) вартiстю майбутнiх орендних платежiв виходячи зi строку оренди. Ставка дисконтування визначається на основi вiдсоткової ставки, визначеної договором оренди (якщо вона може бути легко визначена), в iншому випадку - на основi ставки залучення додаткових позикових коштiв.

Керiвництво товариства не може обґрунтовано оцiнити вплив вiд застосування цього стандарту на фiнансову звiтнiсть.

6. Основні принципи облікової політики.

Наказом про облікову політику Товариства були встановлені основні положення ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності підприємства за МСФЗ.
Аспекти облікової політики, які застосовуються Товариством в 2017 році і підлягають розкриттю у примітках, зазначені в МСБО 1 "Подання фінансових звітів" та інших стандартах. При цьому враховано характер діяльності Товариства та важливість такого розкриття для розуміння користувачами методів відображення результатів операцій та подій, що знайшли відображення у фінансових звітах.
При виборі і застосуванні облікових політик Товариство керується відповідними стандартами та інтерпретаціями, з урахуванням роз'яснень щодо їх застосування, випущених Радою з МСФЗ. За відсутності конкретних стандартів та інтерпретацій, керівництво Товариства самостійно розробляє облікову політику та забезпечує її застосування таким чином, щоб інформація, яка надається у фінансовій звітності відповідала концепції, принципам, якісним характеристикам та іншим вимогам МСФЗ.

Основоположними принципами складання фінансової звітності відповідно до принципів підготовки фінансової звітності за МСБО 1 є:
принцип нарахування - результати операцій та інших подій визнаються, коли вони здійснюються, а не коли отримані або сплачені грошові кошти, і відображаються у фінансовій звітності того періоду, до якого вони відносяться;
безперервність - фінансова звітність складається на основі припущення, що підприємство є безперервно діючим і залишається чинним в осяжному майбутньому.
Фінансова звітність Товариства складається у відповідності з основними якісними характеристиками, визначеними Принципами підготовки фінансової звітності та МСБО 1:
зрозумілість;
доречність (суттєвість);
достовірність (правдиве уявлення, превалювання сутності над формою, нейтральність, обачність, повнота);
порівнянність.

Грошові кошти та їх еквіваленти.
Грошові кошти Товариства включають грошові кошти в банках в національній та іноземній валюті, готівкові грошові кошти в касах, в дорозі, грошові документи і еквіваленти грошових коштів, не обмежені у використанні.
Іноземна валюта
Господарські операції, проведені в іноземній валюті при первинному визнанні відображаються у функціональній валюті за курсом Національного Банку України (НБУ) на дату здійснення операції. Дата здійснення операції - це дата укладення контракту або відображення операції в обліку (а не дата здійснення розрахунків за угодою).
Монетарні активи та зобов'язання, виражені в іноземних валютах, перераховуються в гривню за відповідними курсами обміну НБУ на дату балансу. Немонетарні статті, які оцінюються за історичною собівартістю в іноземній валюті, відображаються за курсом на дату операції; немонетарні статті, які оцінюються за справедливою вартістю в іноземній валюті, відображаються за курсом на дату визначення справедливої вартості. Курсові різниці, що виникли при перерахунку за монетарними статтями, визнаються в прибутку або збитку в тому періоді, у якому вони виникають.
Товариство використовувала такі обмінні курси на дату балансу:
Валюта Курс на дату Курс на дату
31.12.2016 31.12.2017
Гривня/1 долар 27,1909 28,0672
Гривня/1 євро 28,4226 33,4954
Гривня/1 рубль 0,4511 0,4870
Дебіторська заборгованість - це договірні вимоги, пред'явлені покупцям та іншим особам на отримання грошових коштів, товарів або послуг. Для цілей фінансової звітності дебіторська заборгованість класифікується як поточна (одержання очікується протягом поточного року або операційного циклу) або як довгострокова (дебіторська заборгованість, яка не може бути класифікована як поточна). Дебіторська заборгованість, визнається як фінансові активи (за винятком дебіторської заборгованості, за якою не очікується отримання грошових коштів або фінансових інструментів, за розрахунками з операційної оренди та за розрахунками з бюджетом) та первісно оцінюється за справедливою вартістю переданих активів плюс відповідні витрати на проведення операцій. Після первісного визнання у фінансовій звітності поточна дебіторська заборгованість оцінюється та відображається за чистою вартістю реалізації. Чиста вартість реалізації дебіторської заборгованості оцінюється з урахуванням наданих знижок, повернень товарів та безнадійної заборгованості; довгострокова дебіторська заборгованість оцінюється за амортизованою собівартістю, із застосуванням методу ефективної ставки відсотка. Якщо є об'єктивне свідчення того, що утворився збиток від зменшення корисності, балансова вартість активу зменшується на суму таких збитків із застосуванням рахунку резервів.
Резерв на покриття збитків від зменшення корисності визначається як різниця між балансовою вартістю та теперішньою вартістю очікуваних майбутніх грошових потоків. Визначення суми резерву на покриття збитків від зменшення корисності відбувається на основі аналізу дебіторів та відображає суму, яка, на думку керівництва, достатня для покриття понесених збитків. Для фінансових активів, які є істотними, резерви створюються на основі індивідуальної оцінки окремих дебіторів, для фінансових активів, суми яких індивідуально не є істотними - на основі групової оцінки. Фактори, які Товариство розглядає при визначенні об'єктивних свідчень наявності збитків від зменшення корисності, включають інформацію про тенденції непогашення заборгованості у строк, ліквідність, платоспроможність боржника. Для групи дебіторів такими факторами є негативні зміни у стані платежів позичальників, збільшення кількості прострочених платежів, негативні економічні умови у галузі або географічному регіоні.
Сума збитків визнається у прибутку чи збитку. Якщо в наступному періоді сума збитку від зменшення корисності зменшується і це зменшення може бути об'єктивно пов'язано з подією, яка відбувається після визнання зменшення корисності, то попередньо визнаний збиток від зменшення корисності сторнується за рахунок коригування резервів. Сума сторнування визнається у прибутку чи збитку. У разі неможливості повернення дебіторської заборгованості вона списується за рахунок створеного резерву на покриття збитків від зменшення корисності.

Фінансові активи, доступні для продажу.
До фінансових активів доступних для продажу, Товариство відносить інвестиції в акції, якщо відсоток володіння менше ніж 20%. Після первісного визнання Товариство оцінює їх за справедливою вартістю. Результати від зміни справедливої вартості доступного для продажу фінансового активу визнаються прямо у власному капіталі з відображенням у звіті про зміни у власному капіталі.
Якщо існує об'єктивне свідчення зменшення корисності фінансового активу, доступного для продажу, сума кумулятивного збитку виключається з власного капіталу й визнається у прибутку чи збитку. Неринкові акції, справедливу вартість яких неможливо визначити, обліковуються за собівартістю, за вирахуванням збитків від знецінення, якщо вони є.

Фінансові активи, утримувані до погашення.
До фінансових активів, утримуваних до погашення, Товариство відносить облігації та векселі, які має реальний намір та здатність утримувати до погашення. Після первісного визнання Товариство оцінює їх за амортизованою собівартістю, застосовуючи метод ефективної ставки відсотка, за вирахуванням збитків від знецінення, якщо вони є.

Припинення визнання фінансових активів
Товариство припиняє визнавати фінансові активи тільки в разі припинення договірних прав на грошові потоки по них або в разі передачі фінансового активу і відповідних ризиків і вигод іншому підприємству.
Якщо Товариство не передає і не зберігає практично всі ризики та вигоди від володіння активом та продовжує контролювати переданий актив, то воно продовжує відображати свою частку в даному активі і пов'язані з ним можливі зобов'язання.
Якщо Товариство зберігає практично всі ризики та вигоди від володіння переданим фінансовим активом, воно продовжує обліковувати даний фінансовий актив, а отримані при передачі активи відображає у вигляді забезпечення позики.
При повному припиненні визнання фінансового активу різниця між балансовою вартістю активу та сумою отриманої і належної до отримання винагороди, а також дохід або витрати, накопичені в іншому сукупному прибутку, відносяться на прибутки і збитки.
Якщо фінансовий актив списується не повністю (наприклад, коли Товариство зберігає за собою можливість викупити частину переданого активу або зберігає за собою частину ризиків і вигод, пов'язаних з володінням (але не "практично всі" ризики і вигоди), при цьому контроль Товариства над активом зберігається), Товариство розподіляє балансову вартість даного фінансового активу між утримуваною частиною і частиною, яка списується, пропорційно до справедливої вартості цих частин на дату передачі. Різниця між балансовою вартістю, розподіленою на частину, яка списується, і сумою отриманої винагороди за частину, яка списується, а також будь-які накопичені розподілені на цю частину доходи або витрати, визнані в іншому сукупному прибутку, відносяться на прибутки і збитки. Доходи або витрати, визнані в іншому сукупному прибутку, розподіляються також пропорційно справедливій вартості утримуваної частини і частини, яка списується.

Фінансові зобов'язання.
Боргові і дольові фінансові інструменти, випущені Товариством, класифікуються як фінансові зобов'язання або капітал виходячи з суті відповідного договору, а також визначень фінансового зобов'язання та інструмента власного капіталу.
Фінансові зобов'язання класифікуються як "оцінювані за справедливою вартістю через прибуток або збиток", якщо вони призначені для торгівлі, або кваліфіковані як "оцінювані за справедливою вартістю через прибуток або збиток" при первинному відображенні в обліку.
Фінансове зобов'язання класифікується як "призначене для торгівлі", якщо воно:
- набувається з основною метою зворотного викупу його в майбутньому;
- при первісному прийнятті до обліку є частиною портфеля фінансових інструментів, які управляються Товариством як єдиний портфель, за яким є недавня історія короткострокових покупок і перепродажів; або
- є деривативом, не позначеним як інструмент хеджування в угоді ефективного хеджування.

Фінансове зобов'язання, що не є "призначеним для торгівлі", може бути класифіковане як "оцінюване за справедливою вартістю через прибуток або збиток", в момент прийняття до обліку, якщо:
- застосування такої класифікації усуває або значно скорочує дисбаланс в оцінці або обліку активів і зобов'язань, який міг би виникнути в іншому випадку;
- фінансове зобов'язання є частиною групи фінансових активів, фінансових зобов'язань або групи фінансових активів і зобов'язань, управління та оцінка якої здійснюється на основі справедливої вартості відповідно до документально оформленої стратегії управління ризиками або інвестиційної стратегії Товариства, і інформація про таку групу представляється всередині організації на цій основі; або
- фінансове зобов'язання є частиною інструменту, що містить один або кілька вбудованих деривативів, та МСБО 39 "Фінансові інструменти: визнання та оцінка" дозволяє класифікувати інструмент в цілому (актив або зобов'язання) як "оцінюване за справедливою вартістю через прибуток або збиток".

Фінансові зобов'язання, класифіковані як поточні фінансові зобов'язання, включаючи короткострокові кредити банків ( позики ), оцінюються за справедливою вартістю, за вирахуванням витрат на здійснення операції, з відображенням результату переоцінки як прибутку або збитку.
Списання фінансових зобов'язань
Товариство списує фінансові зобов'язання тільки у разі їх погашення, анулювання або закінчення строку вимоги по них. Різниця між балансовою вартістю списаного фінансового зобов'язання і сплаченою або належною до сплати винагородою визнається в прибутках і збитках.
Якщо наявне фінансове зобов'язання замінюється іншим зобов'язанням перед тим же кредитором, на умовах, що істотно відрізняються, або якщо умови наявного зобов'язання значно змінені, така заміна або зміни враховуються як припинення визнання первісного зобов'язання і початок визнання нового зобов'язання, а різниця в їх балансовій вартості визнається у звіті про сукупний дохід.
Торгівельна та інша кредиторська заборгованість
Торгівельна та інша кредиторська заборгованість оцінюється за справедливою вартістю.
Зобов`язання Товариства класифікуються як довгострокові (строком погашення більше 12 місяців) та поточні (строк погашення до 12 місяців).
Довгострокові зобов'язання (крім зобов'язань по відстроченому податку на прибуток), обліковуються за амортизованою собівартістю.
Поточна кредиторська заборгованість обліковується та відображається у балансі по первісній вартості, яка прирівнюється до справедливої вартості отриманих активів та послуг.
Товариство проводить перекласифікацію довгострокової кредиторської заборгованості в поточну (короткострокову), коли станом на дату балансу за умовами договору до повернення суми заборгованості залишилося менше ніж 365 днів.

Кредити банків ( позики )
Первісно кредити банків та позики отримані визнаються за справедливою вартістю, яка дорівнює сумі надходжень мінус витрати на проведення операції. У подальшому суми фінансових зобов'язань відображаються за амортизованою собівартістю за методом ефективної ставки відсотку, та будь-яка різниця між чистими надходженнями та вартістю погашення визнається у прибутках чи збитках протягом періоду дії запозичень із використанням ефективної ставки відсотка. Позики класифікуються як поточні зобов'язання за винятком тих випадків, коли компанія має безумовне право відстрочити погашення зобов'язання, принаймні, на 12 місяців від звітної дати.

Згортання фінансових активів та зобов'язань
Фінансові активи та зобов'язання згортаються, якщо Товариство має юридичне право здійснювати залік визнаних у балансі сум і має намір або зробити взаємозалік, або реалізувати актив та виконати зобов'язання одночасно.


Основні засоби.
Основними засобами визнаються матеріальні активи Товариства, очікуваний строк корисного використання яких більше одного року, які використовуються в процесі виробництва, надання послуг, здавання в оренду іншим сторонам, для здійснення адміністративних або соціальних функцій.
Виготовлені власними силами основні засоби оцінюються за фактичними прямими витратам на їх створення. У момент введення в експлуатацію їх вартість порівнюється з вартістю відшкодування відповідно до МСБО 36 "Зменшення корисності активів".
Придбані основні засоби оцінюються за первісною вартістю, яка включає в себе вартість придбання і всі витрати пов'язані з доставкою і доведенням об'єкта до експлуатації.
Після первинного визнання Товариство оцінює всі об'єкти основних засобів за первісною вартістю за мінусом накопиченої амортизації та збитків від знецінення.

Подальші витрати.
Товариство не визнає в балансовій вартості об'єкта основних засобів витрати на щоденне обслуговування, ремонт та технічне обслуговування об'єкта. Ці витрати визнаються в прибутку чи збитку періоду, коли вони понесені. В балансовій вартості об'єкта основних засобів визнаються такі подальші витрати, які задовольняють критеріям визнання активу.

Амортизація основних засобів Товариства нараховується прямолінійним методом.
Капітальні вкладання в орендовані приміщення амортизуються протягом терміну їх корисного використання. Амортизацію активу починають, коли він стає придатним для використання. Амортизацію активу припиняють на одну з двох дат, яка відбувається раніше: на дату, з якої актив класифікують як утримуваний для продажу, або на дату, з якої припиняють визнання активу.

Мінімально допустимі строки корисного використання, років:
Назва групи ОЗ років
Будівлі та споруди 20-85
Машини та обладнання 2-30
Транспортні засоби 5-30
Інструменти, прилади, інвентар, меблі 4-15
Інші основні засоби 2-10
Нематеріальні активи.
Нематеріальні активи Товариства оцінюються за собівартістю з вирахуванням будь-якої накопиченої амортизації та будь-яких накопичених збитків від зменшення корисності. Амортизація нематеріальних активів здійснюється із застосуванням прямолінійного методу з встановленими строками використання:
- програмне забезпечення - від 5 до 10 років;
- інші нематеріальні активи - від 5 до 10 років.
Нарахування амортизації нематеріальних активів здійснюється на щомісячній основі.
Нематеріальні активи, які виникають у результаті договірних або інших юридичних прав, амортизуються протягом терміну чинності цих прав.

Зменшення корисності основних засобів та нематеріальних активів.
На кожну звітну дату активи оцінюються на знецінення. Товариство зменшує балансову вартість активу до суми його очікуваного відшкодування, якщо сума очікуваного відшкодування активу значно менша від його балансової вартості. Різниця визнається збитками від знецінення у звіті про фінансові результати з одночасним зменшенням балансової вартості активу до суми очікуваного відшкодування, якщо актив не обліковується за переоціненою вартістю згідно з МСБО 16. Збиток від знецінення, визнаний для активу в попередніх періодах, сторнується, якщо змінилися попередні оцінки, застосовані для визначення суми очікуваного відшкодування. Після визнання збитку від знецінення, амортизація основних засобів коригується в майбутніх періодах, з метою розподілення переглянутої балансової вартості необоротного активу, на систематичній основі протягом строку корисного використання.

Інвестиційна нерухомість - це нерухоме майно, яким володіє Товариство (як власник або орендар за договором фінансової оренди) з метою здачі в оренду або збільшення його вартості, а не з метою використання в процесі виробництва і в адміністративних цілях, а також для продажу. Інвестиційна власність визнається як актив тільки коли існує ймовірність того, що вона в майбутньому принесе економічні вигоди та вартість інвестиційної власності може бути надійно оцінена. Якщо будівлі включають одну частку, яка утримується з метою отримання орендної плати та другу частку для використання у процесі діяльності або для адміністративних цілей, в бухгалтерському обліку такі частини об'єкту нерухомості оцінюються та відображаються окремо, якщо вони можуть бути продані окремо. Первісна вартість об'єкту інвестиційної власності включає первісні витрати на придбання та всі безпосередньо пов'язані з придбанням витрати. Подальша оцінка здійснюється на основі моделі справедливої вартості. Прибуток або збиток від зміни в справедливій вартості інвестиційної нерухомості відображаються в звіті про фінансові результати.

Довгострокові необоротні активи, призначені для продажу.
Товариство класифікує необоротний актив як утримуваний для продажу, якщо його балансова вартість буде в основному відшкодовуватися шляхом операції продажу, а не поточного використання. Необоротні активи, утримувані для продажу, оцінюються і відображаються в бухгалтерському обліку за найменшою з двох величин: балансовою або справедливою вартістю реалізації активу, за мінусом витрат на продаж активу. Амортизація на такі активи не нараховується. Збиток від зменшення корисності активу при оцінці по справедливій вартості визнається у звіті про фінансові результати.

Запаси
Облік та відображення у фінансовій звітності запасів здійснюється у відповідності до МСБО 2. Запаси обліковуються по відповідним групам:
- товари;
- сировина та матеріали;
- паливо;
- тара і тарні матеріали;
- будівельні матеріали;
- запасні частини;
- інші матеріали;
- малоцінні та швидкозношувані предмети;
- незавершене виробництво;
- готова продукція.
Собівартість придбаних у інших суб'єктів господарювання запасів включає всі витрати на придбання.
Витрати на придбання запасів складаються з ціни придбання, ввізного мита та інших податків, а також з витрат на транспортування, навантаження і розвантаження та інших витрат, безпосередньо пов'язаних з придбанням запасів. Торговельні знижки, інші знижки та інші подібні їм статті вираховуються при визначенні витрат на придбання.
Товариство застосовує метод ФІФО оцінки запасів при їх вибутті, або передачі у використання.
Запаси відображаються у фінансовій звітності по меншій із двох величин: собівартості, або чистої вартості їх реалізації. Чиста вартість реалізації - це можлива ціна реалізації в процесі звичайної діяльності Товариства за мінусом витрат на продаж. Чиста вартість продажу визначається індивідуально для кожного найменування запасів з урахуванням маркетингової політики Товариства.
До виробничої собівартості включаються:
- прямі матеріальні витрати;
- прямі витрати на оплату праці;
- інші прямі витрати;
- змінні загальновиробничі та постійні загальновиробничі витрати.
Собівартість незавершеного виробництва і готової продукції включає собівартість сировини і матеріалів, прямих витрат на оплату праці та інших прямих виробничих витрат, а також відповідну частину виробничих накладних витрат.
Товариство періодично оцінює запаси на предмет наявності пошкоджень, старіння, повільної оборотності, зниження чистої реалізаційної вартості. У разі якщо такі події мають місце, сума, на яку зменшується вартість запасів, відображається у звіті про сукупний дохід у складі інших витрат. У кожному наступному періоді проводиться нова оцінка чистої вартості реалізації. Якщо тих обставин, які раніше спричинили часткове списання запасів нижче собівартості, більше немає, або якщо є чітке свідчення збільшення чистої вартості реалізації внаслідок зміни економічних обставин, сума часткового списання сторнується (тобто сторнування обмежується сумою первинного часткового списання) так, що новою балансовою вартістю є нижча з оцінок - собівартість або переглянута чиста вартість реалізації. Це відбувається, наприклад, коли одиниця запасів, відображена за чистою вартістю реалізації через падіння ціни її продажу, продовжує перебувати в розпорядженні Товариства в наступному періоді, а ціна її продажу зросла.

Оренда.
Фінансова оренда - це оренда, за якою передаються в основному всі ризики та винагороди, пов'язані з правом власності на актив. Товариство як орендатор на початку строку оренди визнає фінансову оренду як активи та зобов'язання за сумами, що дорівнюють справедливій вартості орендованого майна на початок оренди або (якщо вони менші за справедливу вартість) за поточною вартістю мінімальних орендних платежів. Мінімальні орендні платежі розподіляються між фінансовими витратами та зменшенням непогашених зобов'язань. Фінансові витрати розподіляються на кожен період таким чином, щоб забезпечити сталу періодичну ставку відсотка на залишок зобов'язань. Непередбачені орендні платежі відображаються як витрати в тих періодах, у яких вони були понесені. Політика нарахування амортизації на орендовані активи, що амортизуються, узгоджена із стандартною політикою Товариства щодо подібних активів.
Оренда активів, за якою ризики та винагороди, пов'язані з правом власності на актив, фактично залишаються в орендодавця, класифікується як операційна оренда. Орендні платежі по операційній оренді враховуються і визнаються у звіті про фінансові результати як витрати протягом строку оренди по мірі їх виникнення. Дохід Товариства від операційної оренди визнається рівномірно протягом строку оренди. Затрати, включаючи амортизацію, понесені при отриманні доходу від оренди, визнаються як витрати.

Визнання та оцінка фінансових інструментів.
Товариство визнає фінансовий актив або фінансове зобов'язання у балансі, коли і тільки коли вона стає стороною контрактних відносин щодо фінансового інструмента. Операції з придбання або продажу фінансових інструментів визнаються із застосуванням обліку за датою розрахунку.
Товариство визнає такі категорії фінансових інструментів:
- торгові активи та зобов'язання;
- фінансові активи, доступні для продажу;
- інвестиції, утримувані до погашення;
- дебіторська заборгованість;
- фінансові зобов'язання, оцінені за амортизованою вартістю - кредити банків.
Під час первісного визнання фінансового активу або фінансового зобов'язання Товариство оцінює їх за справедливою вартістю плюс операційні витрати, які безпосередньо належать до придбання або випуску фінансового активу чи фінансового зобов'язання.
Подальша оцінка фінансових інструментів розкривається нижче у відповідних розділах облікової політики і залежить від фінансового інструменту.

Податки на прибуток.
Витрати з податку на прибуток, що відображаються у звіті про фінансові результати, складаються із сум поточного та відкладеного податку на прибуток. Поточний податок визначається як сума податків на прибуток, що підлягають сплаті (відшкодуванню) щодо оподаткованого прибутку (збитку) за звітний період. Поточний податок на прибуток Товариства розраховується за правилами податкового законодавства України на дату балансу.
Відкладений податок розраховується за балансовим методом обліку зобов'язань та являє собою податкові активи або зобов'язання, що виникають у результаті тимчасових різниць між балансовою вартістю активу чи зобов'язання в балансі та їх податковою базою.
Відкладені податкові зобов'язання визнаються, як правило, щодо всіх тимчасових різниць, що підлягають оподаткуванню. Відкладені податкові активи відображаються лише в тому випадку, якщо існує ймовірність того, що наявність майбутнього оподатковуваного прибутку дозволить реалізувати відкладені податкові активи або якщо активи можуть бути зараховані проти існуючих відкладених податкових зобов'язань.
Балансова вартість відкладених податкових активів переглядається на кожну дату й зменшується в тій мірі, у якій більше не існує ймовірності того, що буде отриманий оподаткований прибуток, достатній, щоб дозволити використати вигоду від відкладеного податкового активу повністю або частково.
Відкладені податкові активи та зобов'язання розраховуються за податковими ставками, котрі, як очікується, будуть застосовні в періоді, коли будуть реалізовані активи або погашені зобов'язання на основі податкових ставок, що діють на звітну дату, або про введення яких в дію в найближчому майбутньому було достовірно відомо станом на звітну дату. Товариство визнає поточні та відкладені податки як витрати або дохід і включає в прибуток або збиток за звітний період, окрім випадків, коли податки виникають від операцій або подій, які визнаються прямо у власному капіталі або від об'єднання бізнесу. Товариство визнає поточні та відкладені податки у капіталі, якщо податок належить до статей, які відображено безпосередньо у власному капіталі в тому самому чи в іншому періоді.

Резерви - це зобов'язання, невизначені за часом або сумі виконання. Всі резерви є умовними фактами через невизначеність термінів їх виконання і величини. Резерви створюються для забезпечення виконання майбутніх зобов'язань, що характеризуються невизначеністю.
Резерв підлягає визнанню якщо:
- товариство має реальне зобов'язання;
- ймовірно, буде потрібно виплатити деяку суму коштів;
- зобов'язання можна оцінити.
Якщо зазначені умови не виконуються, то резерв не створюється. МСБО 37 забороняє створювати резерви під витрати майбутніх періодів по основній діяльності, такі, як резерви на оплату відпусток, ремонт основних засобів.
Величина резерву, повинна відповідати найбільш адекватній оцінці витрат. Розрахунок суми резерву виконується на основі професійного судження керівництва Товариства або за результатами висновків незалежних експертів. Розмір резерву залежить від ступеня ймовірності збитків. Якщо є кілька рівноймовірних варіантів розвитку подій, то в розрахунок приймається середнє значення відповідних їм оцінок резерву.
На кожну звітну дату резерви Товариства підлягають перегляду і коригуванню з метою відображення найкращої оцінки. Якщо стає очевидним, що здійснювати виплати для виконання зобов'язання не буде потрібно, то резерв компенсується.

Виплати працівникам.
Товариство визнає короткострокові виплати працівникам як витрати, та як зобов'язання після вирахування будь-якої вже сплаченої суми.

Пенсійні зобов'язання.
Відповідно до українського законодавства, Товариство нараховує внески на заробітну плату працівників до Державного пенсійного фонду. Поточні внески розраховуються як процентні відрахування із поточних нарахувань заробітної платні, такі витрати відображаються у періоді, в якому були надані працівниками послуги, що надають їм право на одержання внесків, та зароблена відповідна заробітна платня.

Доходи та витрати.
Доходи Товариства визнаються на основі принципу нарахування, коли існує впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод, а сума доходу може бути достовірно визначена.
Дохід від реалізації продукції визнається тоді, коли фактично здійснено перехід від продавця до покупця значних ризиків, переваг і контролю над активами (товар відвантажено і право власності передано), і дохід відповідає всім критеріям визнання у відповідності до МСБО 18.
Виручка від наданих Товариством послуг визнається в залежності від ступеня передбачуваності фінансового результату по угоді:
- Метод визнання виручки по мірі готовності: якщо результат угоди може бути достовірно оцінений (сума виручки та витрат надійно оцінені, ступінь завершеності угоди надійно визначена, існує ймовірність отримання економічних вигод), то виручка визнається з урахуванням стадії завершеності угоди на звітну дату.
- Визнання виручки в межах відшкодування витрат: якщо результат операції не може бути достовірно оцінений, виручка визнається в розмірі відшкодування витрат.
- Відсутність визнання виручки: якщо по операціях немає ймовірності відшкодування витрат, то виручка не визнається і всі витрати враховуються як витрати.
Процентний дохід визнається в тому періоді, до якого він відноситься виходячи з принципу нарахування.
Дохід від дивідендів визнається, коли виникає право акціонерів на отримання платежу.
Витрати, пов'язані з одержанням доходу, визнаються одночасно з відповідним доходом.

Витрати по позиках.
Витрати по позиках (процентні та інші витрати, понесені у зв'язку із залученням позикових коштів) визнаються як витрати того періоду, в якому вони понесені, з відображенням у звіті про фінансові результати, за винятком витрат, пов'язаних із створенням активів, що кваліфікуються - ці витрати капіталізуються шляхом включення до первісної вартості активів.
Згідно МСБО 23 відносно активів, що кваліфікуються слід приймати в розрахунок тільки ті витрати на позики, які не виникли б, якби не було необхідності доводити актив до стану готовності до експлуатації, тобто нести в зв'язку з ним якісь витрати. Для визначення суми витрат по позиках, яка підлягає капіталізації, використовується метод нарахування, тобто капіталізуються лише оплачені витрати. Капіталізація здійснюється тільки за умови можливого отримання економічних вигод від використання активу, що кваліфікується.
Якщо Товариство запозичує кошти спеціально для створення активу, що кваліфікується, необхідно визначити суму витрат по позиках, дозволену для капіталізації, як суму фактичних витрат, понесених за час робіт над активом, що кваліфікується, за вирахуванням інвестиційного прибутку від тимчасового інвестування цих позичених коштів (якщо такий був).
При використанні Товариством для створення активу, що кваліфікується нецільових позикових коштів для розрахунку суми, що підлягає капіталізації, необхідно визначити ставку капіталізації - середньозважену ставку відсотка по всім нецільовим позиковими коштами. Цю ставку необхідно застосувати до витрат на створення активу, що кваліфікується, фінансованим за рахунок нецільових позикових коштів.
Сума витрат по позиках, яку Товариство капіталізує протягом періоду, не повинна перевищувати загальну суму витрат по позиках, понесених протягом цього періоду.

Умовні зобов'язання та активи.
Товариство не визнає умовні зобов'язання. Інформація про умовне зобов'язання розкривається, якщо можливість вибуття ресурсів, які втілюють у собі економічні вигоди, не є віддаленою. Товариство не визнає умовні активи. Стисла інформація про умовний актив розкривається, коли надходження економічних вигод є ймовірним.

Істотні судження і джерела невизначеності у оцінках

Істотні судження в процесі застосування облікової політики.
У процесі застосування облікової політики керівництво Товариства зробило певні професійні судження, окрім тих, які вимагають використання оцінок, які мають найбільш істотний вплив на суми, визнані в фінансовій звітності. Ці судження, серед іншого, включають правомірність застосування припущення щодо здатності вести свою діяльність на безперервній основі.
При підготовці фінансової звітності товариство робить оцінки та припущення, які мають вплив на визначення сум активів та зобов'язань, визначення доходів та витрат звітного періоду, розкриття умовних активів та зобов'язань на дату підготовки фінансової звітності, ґрунтуючись на МСФЗ, МСБО та тлумаченнях, розроблених Комітетом з тлумачень міжнародної фінансової звітності. Фактичні результати можуть відрізнятися від таких оцінок.

Основні джерела невизначеності оцінок - Нижче наведені ключові припущення щодо майбутнього, а також основні джерела невизначеності оцінок на кінець звітного періоду, які мають істотний ризик стати причиною внесення суттєвих коригувань до балансової вартості активів та зобов'язань протягом наступного фінансового року.

Строки корисного використання основних засобів
Оцінка строків корисного використання об'єктів основних засобів залежить від професійного судження керівництва, яке засноване на досвіді роботи з аналогічними активами. При визначенні строків корисного використання активів керівництво бере до уваги умови очікуваного використання активів, моральний знос, фізичний знос і умови праці, в яких будуть експлуатуватися дані активи. Зміна будь-якого з цих умов або оцінок може в результаті привести до коригування майбутніх норм амортизації.

Справедлива вартість фінансових інструментів
У випадках, коли справедлива вартість фінансових активів і фінансових зобов'язань, визнаних в звіті про фінансовий стан, не може бути визначена на підставі даних активних ринків, вона визначається з використанням методів оцінки, включаючи модель дисконтованих грошових потоків. В якості вихідних даних для цих моделей по можливості використовується інформація з спостережуваних ринків, проте в тих випадках, коли це не є практично здійсненним, потрібна певна частка судження для встановлення справедливої вартості. Судження включають облік таких вихідних даних як ризик ліквідності, кредитний ризик і волатильність. Зміни в припущеннях щодо цих факторів можуть вплинути на справедливу вартість фінансових інструментів, відображену у фінансовій звітності.

Відстрочені податкові активи
У грудні 2010 року був прийнятий Податковий кодекс України, який суттєво змінив податкові закони і ставки оподаткування. В зв'язку із змінами, внесеними до Податкового кодексу України, Товариство нараховує в 2017 році податкові зобов'язання з податку на прибуток за даними бухгалтерського обліку із застосуванням розрахунку тимчасових різниць як податкових різниць, визначених Податковим кодексом.
Суми і терміни сторнування тимчасових різниць залежать від прийняття істотних суджень керівництва Товариства на підставі оцінки майбутньої облікової та податкової вартості активів та зобов'язань.
Відстрочені податкові активи визнаються для всіх невикористаних податкових збитків в разі їх виникнення в тій мірі, в якій ймовірно отримання оподатковуваного прибутку, за рахунок якого можливо буде реалізувати дані збитки. Від керівництва вимагається прийняття істотного професійного судження при визначенні суми відстрочених податкових активів, які можна визнати, на основі очікуваного терміну і рівня оподатковуваних прибутків з урахуванням стратегії майбутнього податкового планування


Запаси
На дату складання звітності Товариство оцінює необхідність зменшення балансової вартості запасів до їх чистої реалізаційної вартості. Оцінка суми знецінення проводиться на основі аналізу ринкових цін подібних запасів, що існують на дату звіту та опублікованих в офіційних джерелах. Такі оцінки можуть мати значний вплив на балансову вартість запасів.
Також, на кожну звітну дату, Товариство оцінює товарно-матеріальні запаси на наявність надлишків і старіння запасів, і визначає резерв за застарілими та запасами, що повільно обертаються. Зміни в оцінці можуть як позитивно, так і негативно вплинути на величину необхідного резерву за застарілими і запасами, що повільно обертаються .

Знецінення активів
Балансова вартість активів переглядається на предмет виявлення ознак, що свідчать про наявність знецінення таких активів. Якщо які-небудь події або зміна обставин свідчать про те, що поточна вартість активів може виявитися невідшкодованою, Товариство оцінює вартість активів, що відшкодовується. Така оцінка призводить до необхідності прийняття низки суджень щодо довгострокових прогнозів майбутньої виручки і витрат, пов'язаних з розглянутими активами. У свою чергу, ці прогнози є невизначеними, оскільки будуються на припущеннях про рівень попиту на продукцію і майбутніх ринкових умовах. Наступні і непередбачені зміни таких припущень і оцінок, використаних при проведенні тестів на знецінення, можуть привести до іншого результату в порівнянні з представленим в даній фінансовій звітності.
Судові розгляди
Керівництво висуває суттєві припущення при оцінці і відображенні запасів і ризику схильності впливу умовних зобов'язань, пов'язаних з поточними судовими розглядами та іншими неврегульованими позовами, а також іншими умовними зобов'язаннями. При оцінці ймовірності задоволення позову проти Товариства або виникненні матеріальних зобов'язань, а також при визначенні вірогідних сум остаточних розрахунків або зобов'язань необхідні судження керівництва. Через невизначеність, властиву процесу оцінки, фактичні витрати можуть відрізнятися від початкових розрахунків. Такі попередні оцінки можуть змінюватися в міру надходження нової інформації, отриманої від внутрішніх фахівців Товариства, якщо такі є, або від третіх сторін, таких, як адвокати. Перегляд таких оцінок може мати значний вплив на майбутні результати операційної діяльності.


Розкриття інформації, що підтверджує статті подані у фінансових звітах

7. Нематеріальні активи
Бухгалтерський облік нематеріальних активів класифікується за такими групами відповідно до:
- група "Права на знаки для товарів і послуг";
- група "Інші нематеріальні активи".
Одиницею бухгалтерського обліку нематеріальних активів вважається об'єкт.
Амортизація нематеріальних активів здійснюється прямолінійним методом, термін корисного використання встановлений за кожним конкретним об'єктом нематеріальних активів. Для визначення терміну корисного використання нематеріальних активів створюється комісія. Ліквідаційна вартість матеріальних активів приймається такою, що дорівнює нулю.
На балансі Товариства не обліковуються нематеріальні активи, право власності на які обмежені і нематеріальні активи, які заставлені в якості гарантії по зобов'язанням.

Інші нематеріальні активи
(тис. грн.)
Назва Примітки Первісна Амортизація Залишкова
показника вартість вартість
Інші нематеріальні активи - програмне забезпечення
Перенесена з
попереднього періоду 798 792 6
Придбання - - -
Дооцінка - - -
Реалізація - - -
Нараховано -
Перенесена на майбутній
період в кінці періоду 797 792 5
8. Основні засоби
До основних засобів відносяться матеріальні активи підприємства, що використовуються для ведення господарської діяльності, термін корисного використання яких перевищує один рік.
Основні засоби класифікуються за групами відповідно до "Основні засоби":
- група "Будівлі, споруди": виробничі будівлі, адміністративна будівля, складські приміщення, лінії електропередач, водопровід;
- група "Машини й обладнання": виробничі машини, обладнання;
- група "Транспортні засоби": автобус, легковий і вантажний транспорт;
- група "Інвентар": офісні меблі, інвентар;
- група "Інші основні засоби": інші об'єкти, не віднесені до інших груп основних засобів.
Одиницею бухгалтерського обліку основних засобів вважається об'єкт основних засобів.
Амортизацію основних засобів здійснюють із застосуванням таких методів амортизації:
- прямолінійний метод нарахування амортизації;
У відповідності до наказу про облікову політику № 2 від 05.01.2017 р. (зі змінами та доповненнями):
- перевищення сум попередніх дооцінок об'єкта ОЗ над сумою попередніх уцінок залишкової вартості такого об'єкта повинно включатися до складу нерозподіленого прибутку з одночасним зменшенням додаткового капіталу при вибутті такого об'єкта.
- первісна (переоцінена) вартість ОЗ збільшується на суму витрат, пов'язаних із поліпшенням і ремонтом об'єкта, визначену у встановленому податковим законодавством порядку. Сума витрат на ремонти та поліпшення, яка відповідно до податкового законодавства була визнана податковими витратами, відноситься до складу витрат звітного періоду.
- неподільний об'єкт нерухомості, більше 50 % загальної площі якого передано в операційну оренду, визначається як інвестиційна нерухомість (далі - ІН).
- порядок оцінки об'єктів ІН за первісною вартістю, строк корисного використання об'єктів ІН, що оцінюються за первісною вартістю, визначаються за кожним об'єктом ІН виробничою комісією у складі, указаному в пп. 1.1 п.1 р.111 Наказу про облікову політику підприємства. Амортизація об'єктів ІН, що оцінюється за первісною вартістю, здійснюється за прямолінійним методом.
(тис.грн)
Первісна вартість
На 31 грудня 2016
Будинки та споруди 12198
Земельні ділянки -
Машини та обладнання 2849
Транспортні засоби 151
Інструменти, прилади, інвентар 664
Малоцінні необоротні матеріальні активи 149
Разом 16011

Придбання
Будинки та споруди -
Земельні ділянки -
Машини та обладнання 8
Транспортні засоби 70
Інструменти, прилади, інвентар -
Малоцінні необоротні матеріальні активи 122
Разом 200

Вибуття
Будинки та споруди -
Земельні ділянки -
Машини та обладнання 14
Транспортні засоби 14
Інструменти, прилади, інвентар 13
Малоцінні необоротні матеріальні активи 58
Разом 99

Інші зміни
Будинки та споруди -
Земельні ділянки -
Машини та обладнання -
Транспортні засоби -
Інструменти, прилади, інвентар -
Малоцінні необоротні матеріальні активи -
Разом -

На 31 грудня 2017
Будинки та споруди 12198
Земельні ділянки -
Машини та обладнання 2843
Транспортні засоби 207
Інструменти, прилади, інвентар 651
Малоцінні необоротні матеріальні активи 213
Разом 16112

Накопичений знос
На 31 грудня 2016
Будинки та споруди 7710
Земельні ділянки -
Машини та обладнання 2569
Транспортні засоби 48
Інструменти, прилади, інвентар 604
Малоцінні необоротні матеріальні активи 149
Разом 11080

Нарахований знос
Будинки та споруди 213
Земельні ділянки -
Машини та обладнання 51
Транспортні засоби 29
Інструменти, прилади, інвентар 2
Малоцінні необоротні матеріальні активи 64
Разом 359

Вибуття зносу
Будинки та споруди -
Земельні ділянки -
Машини та обладнання -
Транспортні засоби -
Інструменти, прилади, інвентар -
Малоцінні необоротні матеріальні активи -
Разом -

Інші зміни
Будинки та споруди -
Земельні ділянки -
Машини та обладнання -
Транспортні засоби -
Інструменти, прилади, інвентар -
Малоцінні необоротні матеріальні активи -
Разом -

На 31 грудня 2017
Будинки та споруди 7923
Земельні ділянки -
Машини та обладнання 2620
Транспортні засоби 77
Інструменти, прилади, інвентар 606
Малоцінні необоротні матеріальні активи 213
Разом 11439

Балансова вартість
На 31 грудня 2016
Будинки та споруди 4488
Земельні ділянки -
Машини та обладнання 280
Транспортні засоби 103
Інструменти, прилади, інвентар 60
Малоцінні необоротні матеріальні активи 0
Разом 4931

На 31 грудня 2017
Будинки та споруди 4275
Земельні ділянки -
Машини та обладнання 223
Транспортні засоби 130
Інструменти, прилади, інвентар 45
Малоцінні необоротні матеріальні активи 0
Разом 4673

Коефіцієнт зносу
Будинки та споруди 0,65
Земельні ділянки
Машини та обладнання 0,92
Транспортні засоби 0,37
Інструменти, прилади, інвентар 0,93
Малоцінні необоротні матеріальні активи 1
Разом 0,71

Коефіцієнт придатності
Будинки та споруди 0,35
Земельні ділянки
Машини та обладнання 0,08
Транспортні засоби 0,63
Інструменти, прилади, інвентар 0,07
Малоцінні необоротні матеріальні активи 0
Разом 0,29
Станом на 31 грудня 2017 року у складі основних засобів повністю зношені основні засоби становлять за первісною вартістю 2 210 тис. грн.

9. Капітальні інвестиції

На початок звітного року капітальні інвестиції відсутні.

Найменування Залишок Надійшло Введено в Залишок
показника на 01.01.2017р на 31.12.2017р
Капітальне
будівництво - 47 47
Товариством проведено оплату та складено акт за робочий проект, виконані роботи по топографічному зніманні земельної ділянки та складанні топографічного плану по об'єкту "Газопостачання теплогенераторних для опалювання ПрАТ КВТФ "Креметекс" по вул. 29 вересня, 11/19 в м. Кременчук".



10. Інвестиції до погашення
Станом 31 грудня 2017 року Товариство не має інвестицій до погашення.

11. Довгострокова дебіторська заборгованість - станом на 31.12.2017 року Товариство не має довгострокової дебіторської заборгованості.

12. Інвестиційна нерухомість
Станом на 31 грудня 2017 року балансова вартість інвестиційної нерухомості відсутня.
ПрАТ КВТФ "Кремтекс" надає в операційну оренду частково об'єкти основних засобів, що використовуються у виробництві, для отримання додаткового доходу, тому такі об'єкти основних засобів не відносяться до інвестиційної нерухомості.

13. Запаси
Найменування 31 грудня 2016 31 грудня 2017
Сировина та матеріали,
комплектуючі вироби
(за історичною
собівартістю) 374 182
Запасні частини - -
Незавершене виробництво
(за історичною собівартістю) - -
Готова продукції (за
історичною собівартістю) 900 1173
Товари (за історичною
собівартістю) 194 256
Інші запаси - -
Всього запаси 1 468 1611
Станом на 31.12.2017 року запаси визнаються за своєю історичною собівартістю. Зниження вартості запасів на звітну дату зафіксовано не було.

14. Торгівельна та інша дебіторська заборгованість
Дебіторська заборгованість за реалізовану продукцію та інша дебіторська заборгованість представлені таким чином:
Найменування 31 грудня 31 грудня 31 грудня
2015 2016 2017
Торгівельна дебіторська
заборгованість 1797 2005 544
Аванси, видані 172 179 252
Розрахунки з бюджетом 272 606 782
Із внутрішніх розрахунків -
Інша дебіторська
заборгованість 159 202 277
Чиста вартість торговельної
дебіторської
заборгованості 2400 2992 1855
Дебіторська заборгованість Товариства не має забезпечення.

15. Грошові кошти
Найменування 31 грудня 31 грудня 31 грудня
2015 2016 2017
Каса та рахунки в
банках, грн. 325 354 305
Каса та рахунки в
банках, в іноземній
валюті 325 354 304
Банківські депозити,
грн. -
Cпеціальні рахунки в
національній валюті - - -
Всього 325 354 305
16. Статутний і власний капітал
Станом на 01 січня 2017 року зареєстрований та сплачений статутний капітал складався з 306 157 простих іменних акцій, номінальною вартістю 2,40 грн. за кожну, на суму 735 тис. грн. Станом на 31 грудня 2017 року ніяких змін в статутному капіталі Товариства не було, його сума становить 735 тис.грн.
Усі акції складають статутний капітал, сплачені в повному обсязі.

Згідно довідок Національного депозитарію України від 13.03.2018 р. № 157310, №157315 щодо інформації про акціонерів - юридичних осіб і спільної кількості - фізичних осіб:

Відомості про акціонерів:
Станом на 31 грудня 2017 року акціонерами ПрАТ КВТФ "Кремтекс" є:
№ з/п
1 Юридичні особи
Найменування (або ПІБ) акціонера
09807595 Публічне акціонерне товариство "Полтава-банк" (Україна) Нар. 5310137000
Номінальна вартість (грн.) 35 964,00
Кількість акцій (шт.) 14 984
Частка в статутному капіталі (%) 4,894220


Найменування (або ПІБ) акціонера
31391659 Приватне підприємство "Полтава-агроальянс" (Україна)
Номінальна вартість (грн.) 629 606,40
Кількість акцій (шт.) 262 337
Частка в статутному капіталі (%) 85,687082

2 Фізичні особи
Найменування (або ПІБ) акціонера
231 акціонер
Номінальна вартість (грн.) 49 548,00
Кількість акцій (шт.) 20 645
Частка в статутному капіталі (%) 6,743272

3 Емітент
Номінальна вартість (грн.) 19 658,40
Кількість акцій (шт.) 8 191
Частка в статутному капіталі (%) 2,675424

Всього
Номінальна вартість (грн.) 734 776,80
Кількість акцій (шт.) 306 157
Частка в статутному капіталі (%) 100
Резервного капіталу на кінець звітного періоду підприємство не має.

Викуп акцій власної емісії в 2017 р. Товариство не проводило.

Власний капітал на протязі звітного року збільшився на 108 тис. грн. за рахунок отриманого прибутку.

Вилучений капітал, у вигляді викуплених товариством у акціонерів та не анульованих і не перепроданих у звітному періоді акцій, станом на 31.12.2017 р. складає 20 тис. грн.


Станом на кінець звітного періоду нерозподілений прибуток Товариства склав 3467 тис. грн. Прибуток за 2017 рік складає 108,0 тис. грн.

17. Державні субсидії
Станом на 31 грудня 2017 Товариство не отримувало ніяких державних субсидій та дотацій.

18. Короткострокові забезпечення
Найменування 31 грудня 31 грудня 31 грудня
2015 2016 2017
Забезпечення майбутніх
відпусток 51 203 250
Всього 51 203 250
19. Короткострокові позики
Станом на 31.12.2017 року короткострокові позики у Товаристві становлять 750 тис. грн. по договору №82 від 25.09.2017 р.

20. Довгострокові позики
Станом на 31 грудня 2017 року у Товариства довгострокові позики відсутні.

21. Фінансова оренда
Станом на 31 грудня 2017 року Товариство не має договорів з фінансової оренди.

22. Торговельна та інша кредиторська заборгованість

Поточна кредиторська заборгованість представлена наступним чином:
Найменування 31 грудня 31 грудня 31 грудня
2015 2016 2017
Торговельна кредиторська
заборгованість 410 962 1336
Розрахунки з
бюджетом 355 360 153
Одержані аванси 2 - -
Заробітна плата та
соціальні внески 572 487 642
Кредиторська заборгованість
по внутрішнім
розрахункам - - -
Інші 133 6 220
Всього кредиторська
заборгованість 1472 1815 2198
23. Пенсії та пенсійні плани
Станом на 31 грудня 2017 року Товариство не використовує недержавні пенсійні програми.

24. Дохід від реалізації
Дохід від реалізації представлений наступним чином:
(тис. грн.)
Дохід За 2016 р. За 2017 р.
Чистий дохід від реалізації
продукції (товарів, робіт,
послуг) 24 088 25 075
Інші операційні доходи 1001 1388
Інші фінансові доходи 31 6
Інші доходи 42 47
25 162 26 516
25. Собівартість реалізації
Собівартість реалізації представлена наступним чином:
Найменування 2016 рік 2017 рік
Виробничі витрати:
Сировина та витратні матеріали 9533 10714
Витрати на персонал 9 284 10 645
Відрахування на соціальні заходи 2112 2422
Амортизація 229 400
Інші 1648 1592
Всього 22806 25773
26. Інші операційні, фінансові та інші доходи

Інші доходи представлені наступним чином:
Найменування доходів 2016 рік 2017 рік
Доходи від реалізації інших
оборотних активів 4 6
Операційна курсова різниця 266 270
Доходи від операційної оренди 717 763
Дивіденди
Інші фінансові доходи
Інші доходи 14 349
Всього інші доходи 1001 1388
27. Інші операційні витрати
Інші витрати представлені наступним чином:
Найменування витрат 2016 рік 2017 рік
Собівартість реалізації інших
оборотних активів 5 6
Штрафи, пені, неустойки 5 5
Інші операційні витрати 625 723
Збитки від курсових різниць 184 33
Всього інші операційні витрати 819 767
28. Витрати на збут
Витрати на збут представлені наступним чином:
Найменування 2016 рік 2017 рік
Транспортні послуги 26 12
Витрати на персонал 188 278
Маркетинг та реклама 103 138
Амортизація основних
засобів 9 2
Інші 67 56
Всього витрати на збут 393 486
29. Адміністративні витрати
Адміністративні витрати представлені наступним чином:
Найменування 2016 рік 2017 рік
Витрати на персонал 2128 2794
Юридичні, інформаційно-
консультативні послуги 19 20
Комунальні послуги 342 280
Амортизація основних засобів
і нематеріальних активів 27 73
Інші 1673 1362
Всього адміністративних
витрат 4 189 4 529
30. Податок на прибуток

Основні компоненти витрат з податку на прибуток за звітний період:
Найменування 31.12.2016 31.12.2017
Прибуток до оподаткування 196
Прибуток до оподаткування
від припиненої діяльності
Всього прибуток до оподаткування 196
Податкова ставка 18% 18%
Податок за встановленою
податковою ставкою 35
Податковий вплив постійних різниць 53
Витрати з податку на прибуток 88
Поточні витрати з податку на прибуток
Чисті відстрочені податкові активи
Відстрочені податкові активи
На початок періоду
Витрати з податку
Податковий вплив змін
На кінець періоду 88
31. Збитки від необоротних активів, призначених для продажу

Станом на 31.12.2016 року та на 31.12.2017 року Товариство не мало необоротних активів, призначених для продажу, тому ніяких збитків з їх знеціненням та утриманням за вказаний період не понесло.

33. Умовні та контрактні зобов'язання.

Судові позови
У звітному періоді судові процеси, процедури досудового врегулювання спору (які включають вимоги на суму 10 або більше відсотків сумарних активів чи сумарного обсягу реалізації емітента) у яких учасником виступає емітент, члени наглядової ради чи виконавчого органу, інші посадові особи емітента та які стосуються господарської або фінансової діяльності емітента були відсутні.

Страхування
ПрАТ КВТФ "Кремтекс" володіє страховими полісами у відношенні своїх операційних активів та транспортних засобів у всіх випадках, що підлягають обов'язковому страхувнню.
Оподаткування
Уряд України продовжує реформу економічної і комерційної інфраструктури в процесі переходу до ринкової економіки. У результаті законодавство, що впливає на діяльність підприємств, продовжує швидко змінюватися. Ці зміни характеризуються неясними формулюваннями, наявністю різних тлумачень і сформованою практикою винесення довільних рішень з боку влади. Інтерпретація керівництвом такого законодавства стосовно діяльності Товариства може бути оскаржена відповідними контролюючими органами. Зокрема, податкові органи займають фіскальну позицію при інтерпретації законодавства і визначенні розміру податків, і в результаті, можливо, що операції та діяльність, які раніше не оскаржувалися, будуть оскаржені. Отже, можуть бути донараховані податки, штрафи і пені. Три роки, що передують звітному, є відкритими для перевірки податковими органами. Керівництво вважає, що Товариство нарахувало всі податки, що стосуються діяльності Товариства. У ситуаціях невизначеності товариство здійснило нарахування податкових зобов'язань, виходячи з оцінки керівництвом імовірною величини відтоку ресурсів, які будуть потрібні для погашення таких зобов'язань. Керівництво Товариства, ґрунтуючись на трактуванні податкового законодавства, вважає, що зобов'язання з податків відображені в повному обсязі. Тим не менш, податкові та інші державні органи можуть по-іншому трактувати положення чинного податкового законодавства і відмінності в трактуванні можуть мати істотні наслідки.

Нестабільність
Протягом останніх років економіка України та багатьох інших країн світу відчули нестабільність на фінансовому, сільськогосподарському, металургійному, паливно-енергетичному та інших ринках.
Внаслідок ситуації, яка склалася в Україні та світі, незважаючи на вживання стабілізаційних заходів українським Урядом, на дату затвердження даної фінансової звітності мають місце фактори економічної нестабільності. Стан економічної нестабільності може тривати і надалі, і, як наслідок, існує ймовірність того, що активи Товариства не зможуть бути реалізовані за їхньою балансовою вартістю в ході звичайної діяльності, що вплине на результати його діяльності.

Економічне середовище
Товариство здійснює свою основну діяльність на території України. Закони та нормативні акти, які впливають на операційне середовище в Україні, можуть швидко змінюватися. Подальший економічний розвиток залежить від спектру ефективних заходів, які вживаються українським Урядом, а також інших подій, які перебувають поза зоною впливу Товариства. Майбутнє спрямування економічної політики з боку українського Уряду може мати вплив на реалізацію активів Товариства, а також на здатність Товариства сплачувати заборгованості згідно зі строками погашення.
Керівництво Товариства провело найкращу оцінку щодо можливості повернення та класифікації визнаних активів, а також повноти визнаних зобов'язань. Однак Товариство працює в ринковому полі та знаходиться під впливом нестабільності, вказаної вище.

Ступінь повернення дебіторської заборгованості та інших фінансових активів
Внаслідок ситуації, яка склалась в економіці України, а також як результат економічної нестабільності, що склалась на дату балансу, існує ймовірність того, що активи не будуть реалізовані за їхньою балансовою вартістю в ході звичайної діяльності Товариства.
Ступінь повернення цих активів у значній мірі залежить від ефективності заходів, які знаходяться поза зоною контролю Товариства, спрямованих різними країнами на досягнення економічної стабільності та пожвавлення економіки. Ступінь повернення дебіторської заборгованості Товариства визначається на підставі обставин та інформації, які наявні на дату балансу. На думку керівництва, додатковий резерв під фінансові активи на сьогоднішній день не потрібен.

34. Розкриття інформації про пов'язані сторони.

До пов'язаних сторін або операцій з пов'язаними сторонами належать:
a) підприємства, які прямо або опосередковано контролюють або перебувають під контролем, або ж перебувають під спільним контролем разом з Товариством;
b) асоційовані Товариства;
c) спільні підприємства, у яких Товариство є контролюючим учасником;
d) члени провідного управлінського персоналу Товариства;
e) близькі родичі особи, зазначеної в а) або d);
f) Товариства, що контролюють Компанію, або здійснюють суттєвий вплив, або мають суттєвий відсоток голосів у Товариства;
g) програми виплат по закінченні трудової діяльності працівників Товариства або будь-якого іншого суб'єкта господарювання, який є пов'язаною стороною Товариства.

Приватне акцiонерне товариство Кременчуцька виробничо-торговельна фірма "Кремтекс" знаходиться під контролером Приватного підприємства "Полтава-агроальянс" (Україна) (ПрАТ володіє 85,69% акцій ).
За 2017 рік взаємовідносини з Приватним підприємством "Полтава-агроальянс" відсутні.

Мороз Сергій Євгенович - голова Наглядової ради. На протязі року ніяких фінансово-господарських операцій з даним суб'єктом не проводилися.
Ставничий Олексій Сергійович - член Наглядової ради. На протязі року ніяких фінансово-господарських операцій з даним суб'єктом не проводилися.
Андросов Олександр Семенович - член Наглядової ради. На протязі року ніяких фінансово-господарських операцій з даним суб'єктом не проводилися.
Журавель Яна Леонідівна - член Наглядової ради. На протязі року ніяких фінансово-господарських операцій з даним суб'єктом не проводилися.
Пінчук Ганна Миколаївна - член Наглядової ради. На протязі року ніяких фінансово-господарських операцій з даним суб'єктом не проводилися.

35. Цілі та політика управління фінансовими ризиками

Основні ризики включають: кредитний ризик, ризик ліквідності та валютний ризик. Політика управління ризиками включає наступне:
Кредитний ризик.
Товариство укладає угоди виключно з відомими та фінансово стабільними сторонами. Операції з новими клієнтами здійснюються на основі попередньої оплати. Дебіторська заборгованість підлягає постійному моніторингу.
Ризик ліквідності.
Товариство здійснює контроль ліквідності шляхом планування поточної ліквідності. Товариство аналізує терміни платежів, які пов'язані з дебіторською заборгованістю та іншими фінансовими активами, а також прогнозні потоки грошових коштів від операційної діяльності.
Інформація щодо недисконтованих платежів за фінансовими зобов'язаннями Товариства в розрізі строків погашення представлена наступним чином:
Довгострокові позики банку
Рік, що закінчився 31 грудня 2017 року
До 1 місяця
Від 1 місяця до 3 місяців
Від 3 місяців до 1 року
Від 1 року до 5 років 950
Більше 5 років
Всього 950

Короткострокові позики банку
До 1 місяця
Від 1 місяця до 3 місяців
Від 3 місяців до 1 року
Від 1 року до 5 років
Більше 5 років
Всього

Торговельна та інша кредиторська заборгованість
До 1 місяця
Від 1 місяця до 3 місяців 1336
Від 3 місяців до 1 року
Від 1 року до 5 років
Більше 5 років
Всього 1336

Інші довгострокові фінансові зобов'язання
До 1 місяця
Від 1 місяця до 3 місяців
Від 3 місяців до 1 року 8
Від 1 року до 5 років
Більше 5 років
Всього 8

Всього
До 1 місяця
Від 1 місяця до 3 місяців 1336
Від 3 місяців до 1 року 8
Від 1 року до 5 років 950
Більше 5 років
Всього 2294
Валютний ризик.
Валютний ризик визначається як ризик того, що вартість фінансового інструменту коливатиметься внаслідок зміни курсів обміну валют. Товариство контролює валютний ризик шляхом управління валютною позицією.
Управління капіталом.
Товариство здійснює заходи з управління капіталом, спрямовані на зростання рентабельності капіталу, за рахунок оптимізації структури заборгованості та власного капіталу, таким чином, щоб забезпечити безперервність своєї діяльності. Керівництво Товариства здійснює огляд структури капіталу на щорічній основі. При цьому керівництво аналізує вартість капіталу та притаманні його складовим ризики. На основі отриманих висновків Товариство здійснює регулювання капіталу шляхом залучення додаткового капіталу або фінансування, а також виплати дивідендів та погашення існуючих позик.

36. Справедлива вартість фінансових інструментів

Основні категорії фінансових інструментів.
Товариство має фінансові активи, такі як торговельна та інша дебіторська заборгованість, а також грошові кошти.
Основні фінансові зобов'язання Товариства включають торгівельну та іншу кредиторську заборгованість, а також інші зобов'язання. Основною метою даних фінансових інструментів є залучення фінансування для операційної діяльності Товариства.

Справедлива вартість фінансових активів та зобов'язань визначається наступним чином:
справедлива вартість фінансових активів та зобов'язань зі стандартними умовами, що торгуються на активних ліквідних ринках, визначається у відповідності з ринковими котируваннями (включаючи векселі, що котируються на організованому ринку, які погашаються, незабезпечені і безстрокові облігації);
справедлива вартість інших фінансових активів та зобов'язань (виключаючи описані вище) визначається відповідно до загальноприйнятих моделей розрахунку вартості на основі аналізу теперішньої вартості грошових потоків з використанням цін за поточними ринковими операціями, а також із використанням біржових котирувань цінних паперів.
На думку керівництва Товариства, балансова вартість фінансових активів та зобов'язань Товариства, яка відображена в фінансовій звітності, приблизно дорівнює їх справедливій вартості.
Найменування Балансова Справедлива
вартість вартість
2017 2017
Фінансові активи
Інвестиції доступні для продажу
Інвестиції, до погашення
Довгострокова дебіторська
заборгованість
Поточна дебіторська
заборгованість 1855 1855
Грошові кошти та їх
еквіваленти 304 304
Фінансова оренда
Довгострокові позики
Короткострокові позики
Поточна кредиторська
заборгованість 3355 3355
Справедливу вартість дебіторської та кредиторської заборгованості неможливо визначити достовірно, оскільки немає ринкового котирування цих активів.

37. Події після Балансу
До дати затвердження до випуску цiєї фiнансової звiтностi подiй, якi вимагають коригування пiсля звiтного або подiй, якi не вимагають коригування пiсля звiтного перiоду, однак є суттєвими для розкриття iнформацiї, не було.

Генеральний Директор
ПрАТ "КВТФ "Кремтекс" Мисник Д.М.

Головний
бухгалтер ПрАТ "КВТФ "Кремтекс" Галайда Л.М.